poniedziałek, 1 marca 2021

Prosta drożdżowa chałka

Prosta drożdżowa chałka


 

Zanim wiosna na dobre rozgości się w mojej kuchni, zanim surówki z kapusty ustąpią miejsca lekkim sałatkom z nowalijkami, zanim do talerzy zamiast sycącej gęstej zupy naleję lekkiego kremu z młodych warzyw, zanim upiekę ciasto z truskawkami... mój dom wypełnia aromat świeżej chałki. Prostej, drożdżowej, takiej, co udaje się każdemu. Takiej, co jest miękka i puszysta, a najlepiej smakuje ze szklanką mleka lub kakao.
 

Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo:

 

Prosta drożdżowa chałka

Składniki:

zaczyn:
150g mąki
200ml letniego mleka lub wody (lub pół na pół)
6g drożdży świeżych (lub 2g instant)

ciasto:

250g mąki
30g cukru
5g soli
1 duże jajko
60g masła 
do posypania: mak, sezam, kruszonka (wg uznania)

 

Składniki zaczynu wymieszać, odstawić na ok 30 minut.

Jajko roztrzepać (1 łyżkę odlać do miseczki i zachować do posmarowania chałki), wymieszać z cukrem i solą, dodać zaczyn, wsypać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione i przestudzone masło. Z ciasto uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski i odstawić w ciepłym miejscu do wyrastania na ok 2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3-6 kawałków. Z każdego kawałka zrobić wałek i zapleść chałkę (potrójny warkocz lub chałka z 4-6 warkoczy). Uplecione chałki przenieść na blachę, przykryć i odstawić do wyrośnięta na ok 1,5 godziny (lub do podwojenia objętości).
Piekarnik nagrzać do 180stC (góra+dół), na dno wstawić naczynie z gorącą woda. Chałki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem, makiem. 

Wstawić do piekarnika, piec ok 30 minut. Upieczoną chałkę położyć na kratce, przykryć ściereczka i pozostawić do ostudzenia. 

Smacznego!

Prosta drożdżowa chałka


2 komentarze:

  1. Muszę powiedzieć, że bardzo dobrze wygląda ta chałka. Chyba sam spróbuję ją zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam chałkę z konfiturą!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj