środa, 3 marca 2021

Orzechowo-kakaowe muffinki

 

Orzechowo-kakaowe muffinki

Orzechowo-kakaowe muffinki
Skusił mnie ich wygląd i smak, gdy zobaczyłam je na którejś z niemieckich stron kulinarnych. 5 składników i blender - oto przepis na czekoladowe babeczki z masłem orzechowym. Są mięsiste, ciężkie, nie za słodkie, mocno czekoladowe, z wyczuwalnym smakiem i aromatem orzeszków ziemnych. Przypominają brownie z masłem orzechowym.

Orzechowo-kakaowe muffinki 

Składniki (na 6 zwykłych lub 12 mini babeczek):

120g masła orzechowego gładkiego
1 dojrzały banan
1 jajko
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
opcjonalnie: 1-2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego, posiekane orzeszki ziemne
olej kokosowy lub roślinny do wysmarowania foremek i mąką ryżowa do wysypania.

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolite ciasto. Foremki na muffiny posmarować olejem, oprószyć mąką ryżową, każdą napełnić ciastem na 2/3 wysokości. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 23-25 minut w temp 170stC (termoobieg). Mini babeczki pieczemy 20 minut.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.

Smacznego! 



Orzechowo-kakaowe muffinki

3 komentarze:

  1. Masło orzechowe i banan to zawsze dobre połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super post! :-)

    Zapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń

Drukuj