Skusił mnie ich wygląd i smak, gdy zobaczyłam je na którejś z niemieckich stron kulinarnych. 5 składników i blender - oto przepis na czekoladowe babeczki z masłem orzechowym. Są mięsiste, ciężkie, nie za słodkie, mocno czekoladowe, z wyczuwalnym smakiem i aromatem orzeszków ziemnych. Przypominają brownie z masłem orzechowym.
Orzechowo-kakaowe muffinki
Składniki (na 6 zwykłych lub 12 mini babeczek):
120g masła orzechowego gładkiego1 dojrzały banan
1 jajko
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: 1-2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego, posiekane orzeszki ziemne
olej kokosowy lub roślinny do wysmarowania foremek i mąką ryżowa do wysypania.
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolite ciasto. Foremki na muffiny posmarować olejem, oprószyć mąką ryżową, każdą napełnić ciastem na 2/3 wysokości.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 23-25 minut w temp 170stC (termoobieg). Mini babeczki pieczemy 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.
Smacznego!
pyszne:)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe i banan to zawsze dobre połączenie :)
OdpowiedzUsuńSuper post! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta