poniedziałek, 29 marca 2021

Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną)

Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną)

Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną)

Tę cytrynową babkę piekłam kiedyś, zanim zaczęłam prowadzić bloga i dopiero niedawno zobaczyłam, że nie mam jej na blogu, mimo że przepis kiedyś nawet został opublikowany w gazetce. Musiałam więc koniecznie nadrobić, ponieważ ta babka z gotowaną cytryną zasługuje na podzielenie się przepisem z moimi Czytelnikami. Jaka jest? Bardzo cytrynowa w smaku, puszysta, ale też wilgotna. Polecam ją nie tylko na Wielkanoc:)

Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne:

 

Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną)

Składniki: 

  • 150g masła
  • 4 jajka
  • 1 duża cytryna (najlepiej niewoskowana, ekologiczna) 
  • skórka otarta z małej cytryny  
  • sok z połowy cytryny
  • 150g cukru
  • 250g mąki 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 0,5 łyżeczki sody 
  • Lukier: sok z połowy cytryny + 1/3 szklanki cukru pudru 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, najlepiej wyjąć je z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem. 

Cytrynę wyszorować, włożyć do gotującej się wody, gotować do miękkości (ok 20 minut). Po ugotowaniu wodę zlać, a cytrynę zostawić do ostudzenia. Następnie przekroić, wyjąć pestki, zblendować, wymieszać z sokiem i otartą skórką cytrynową. 

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Dodać zblendowane cytryny, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować. 

Do ciasta dodać 1/3 białek, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Dodać połowę pozostałych białek, znów delikatnie wmieszać do ciasta. Tak samo wmieszać resztę białek.

Piekarnik nagrzać do 170stC. Ja dodatkowo wstawiam na dno piekarnika puszkę z gorącą wodą, żeby uzyskać parę. Formę na babkę (u mnie stożkowa, górna śr. formy 22cm) posmarować masłem, posypać mąką krupczatką, kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC (termoobieg), do suchego patyczka.

Po upieczeniu ostudzić na kratce. Polać lukrem lub polewą, udekorować wg uznania. 

Smacznego! 

Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną)

Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną)



3 komentarze:

Drukuj