czwartek, 18 lutego 2021

Zapiekanka z brukselką i ziemniakami

 

Zapiekanka z brukselką i ziemniakami

Zapiekanka z brukselką i ziemniakami

Brukselka? Tak!! Mam wrażenie, że taka jedna mała kulka ma w sobie skoncentrowany smak całej dużej główki kapusty. Tym razem podałam ją w postaci zapiekanki z ziemniakami i kiełbasą. Wyszło pyszne i sycące danie. Polecam!

 Inne przepisy na brukselkę znajdziecie tu:

Zapiekanka z brukselką i ziemniakami 

Składniki:

  • 300g brukselki
  • 2 ziemniaki (ok 200g)
  • 200g dobrej kiełbasy (np. śląskiej)
  • 1 cebula
  • 200ml śmietanki 18%
  • 1 jajko
  • 70g sera żółtego (startego)
  • garść orzechów włoskich 
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • papryka wędzona

 Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić lekko, obrać i pokroić w plastry 0,5cm. 

Brukselkę ugotować na półmiękko: wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody, gotować 5-7 minut, odcedzić. Przekroić na pół.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek i kiełbasę, smażyć kilka minut mieszając do lekkiego zarumienienia. 

Do naczynia żaroodpornego wyłożyć kiełbasę z cebulą, ziemniaki, wymieszać delikatnie. Na ziemniaki wyłożyć brukselkę.

Śmietankę i jajko roztrzepać, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Zalać składniki w naczyniu. Z wierzchu posypać startym serem oraz orzechami. Przykryć pokrywka lub folią.

W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200stC. Naczynie wstawić do piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC (termoobieg lub góra+dół), Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 10 minut.

Smacznego!  


Zapiekanka z brukselką i ziemniakami


 

 

4 komentarze:

  1. Ja też bardzo lubię brukselkę, ale nie mam juz swojej (mrożonej), więc zaczekam z tym pysznym przepisem do lata :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wspomagam się kupioną w sklepie, swojej nie sadziłam:)

      Usuń

Drukuj