Brukselka? Tak!! Mam wrażenie, że taka jedna mała kulka ma w sobie skoncentrowany smak całej dużej główki kapusty. Tym razem podałam ją w postaci zapiekanki z ziemniakami i kiełbasą. Wyszło pyszne i sycące danie. Polecam!
Inne przepisy na brukselkę znajdziecie tu:
- Sałatka na ciepło z brukselki z orzechami
- Brukselka i gnocchi zapiekane z boczkiem
- Pieczona brukselka (sałatka na ciepło)
Zapiekanka z brukselką i ziemniakami
Składniki:
- 300g brukselki
- 2 ziemniaki (ok 200g)
- 200g dobrej kiełbasy (np. śląskiej)
- 1 cebula
- 200ml śmietanki 18%
- 1 jajko
- 70g sera żółtego (startego)
- garść orzechów włoskich
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy/oleju
- sól
- pieprz
- tymianek
- papryka wędzona
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić lekko, obrać i pokroić w plastry 0,5cm.
Brukselkę ugotować na półmiękko: wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody, gotować 5-7 minut, odcedzić. Przekroić na pół.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek i kiełbasę, smażyć kilka minut mieszając do lekkiego zarumienienia.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć kiełbasę z cebulą, ziemniaki, wymieszać delikatnie. Na ziemniaki wyłożyć brukselkę.
Śmietankę i jajko roztrzepać, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Zalać składniki w naczyniu. Z wierzchu posypać startym serem oraz orzechami. Przykryć pokrywka lub folią.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200stC. Naczynie wstawić do piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC (termoobieg lub góra+dół), Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 10 minut.
Smacznego!
smakowicie!
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię brukselkę, ale nie mam juz swojej (mrożonej), więc zaczekam z tym pysznym przepisem do lata :-)
OdpowiedzUsuńja wspomagam się kupioną w sklepie, swojej nie sadziłam:)
UsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuń