W zasadzie nazwa tego dania mówi sama za siebie - mamy tu obiad w stylu indyjskim. I znów z pomocą przychodzą gotowe sosy firmy Pataks. Lubię je ze względu na szybkość przygotowania i dobry skład. Tym razem postawiłam na nowość w ofercie sosów w stylu indyjskim - sos Balti. Jest to pomidorowy sos z papryką i kolendrą, dzięki któremu możemy przenieść się w kulinarna podróż do Indii. Jednak do sosu przydałyby się jakieś dodatki, ja postawiłam na cytrynowy ryż oraz chlebki naan.
Kurczak w sosie balti z cytrynowym ryżem i chlebkami naan
Składniki na 4 porcje:- 300g filetu kurczaka
- pół żółtej papryki
- garść zielonego groszku (może być mrożony)
- nieduża garść liści jarmużu
- 1 słoik sosu Balti
- 1 łyżka oliwy
- 150g ryżu jaśminowego
- pół łyżeczki kurkumy
- sok z cytryny
- sól
- chlebki naan z tego przepisu
Filet kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Paprykę pokroić jak kurczaka (w kostkę lub paski). W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć kurczaka, dodać paprykę, jarmuż i groszek, zalać sosem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut.
W tym czasie przygotować ryż: Zagotować wodę, wsypać opłukany ryż, zagotować, posolić. Gotować na małym ogniu do miękkości (ok 10 minut). Pod koniec gotowania dodać kurkumę, wymieszać. Nadmiar wody odcedzić, ryż polać sokiem z cytryny (1 łyżeczka), wymieszać. Przykryć i odstawic na kilka minut.
Sos podawać z ryżem i chlebkami naan.
Smacznego!
wspaniały pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńBardzo apetyczne. I rozgrzewające!
OdpowiedzUsuń