niedziela, 7 lutego 2021

Czekoladowe salami z orzechami i żurawiną

Czekoladowe salami z orzechami i żurawiną


Czekoladowe salami z orzechami i żurawiną
 

Do kawy dziś mamy wyborne salami:) Wieki nie jadłam! A przecież jest takie proste i szybkie do zrobienia. Wystarczy paczka herbatników, kilka garści orzechów, żurawina, czekolada. Mowa tu o najprostszym deserze, który można przygotować bez pieczenia - czekoladowe salami. Niektórzy pamiętają blok czekoladowy z czasów PRL. U nas zawsze była tylko salami. I jak to w przypadku podobnych deserów bywa - przepisów na nie jest mnóstwo. Dlaczego więc mój jest taki wyjątkowy? Bo zawiera same proste składniki, dostępne na wyciągnięcie ręki, i zaskakuje przyjemnie chrupiąca teksturą. Ja użyłam pistacji, orzechów laskowych i migdałów, ale można wykorzystać również inne, np. włoskie.

Polecam również inne przepisy na ciasta bez pieczenia:

 

Czekoladowe salami z orzechami i żurawiną

Składniki:

  • 1 opakowanie herbatników maślanych (200g)
  • 50g orzechów laskowych 
  • 50g blanszowanych migdałów
  • 50g pistacji 
  • 50g żurawiny
  • 150g czekolady (u mnie deserowa 64% kakao)
  • 100g masła
  • 100ml śmietanki 30%
  • kilka kropli esencji migdałowej (lub innej ulubionej) 
  • opcjonalnie: 1 łyżka cukru

 

Orzechy laskowe i migdały uprażyć na suchej patelni. Orzechy wyłożyć na ściereczkę, zawinąć i potrzeć, żeby usunąć brązowe skórki. Pistacje obrać ze skorupek. wszystkie bakalie posiekać grubo. 

Herbatniki pokruszyć na kawałki, ok 1/4 zmielić (robię to wałkując herbatniki w worku).

W rondlu zagotować śmietankę z masłem, dodać posiekaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Dodać esencję. 

Do masy czekoladowej wsypać bakalie i herbatniki, dokładnie wymieszać. 

Masę przełożyć na kawałek (ok 30x30cm) grubej folii spożywczej (może to być np rozcięty woreczek), uformować wałek, dobrze dociskając zawinąć w folię, oba końce zawiązać. Pozostawić do ostudzenia na blacie, a następnie włożyć do lodówki na noc. 

Przed podaniem zdjąć folię i pokroić na kawałki. Można obtoczyć w cukrze pudrze, żeby wyglądem przypominało prawdziwe salami. 

Smacznego!


Czekoladowe salami z orzechami i żurawiną



8 komentarzy:

  1. proszę kilka plasterków na wynos:)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW, ależ to ciasto efektownie się prezentuje! Składniki też mi mówią, że będzie świetne, więc z całą pewnością spróbuję Twojego salami:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo polecam:) przepis prosty, a smak - bajka;)

      Usuń
  3. Wspaniałe! ja też niedawno robiłam "domową czekoladę" (taki blok, jak u Mamy za komuny), i tez dałam różności do środka - ale tak ślicznie nie wyglądał :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego przepisu to jeszcze nie widziałem. Wielkie dzięki za pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj