Tak się przyjęło, że do obiadu zawsze muszą być jakieś warzywa. I najlepiej w postaci surówki. Latem, wiadomo, rządzą świeże ogórki, pomidory, sałata. Zimą częściej sięgamy po kiszonki albo warzywa korzeniowe, jak chociażby seler, marchew, rzodkiew. A szczególne wzięcie ma kapusta. Najprostszy coleslaw albo surówka z czerwonej kapusty o tej porze roku nie tylko doda koloru na talerzu, ale też jest źródłem cennych witamin i minerałów. Można przyrządzić ją z majonezem, ja jednak wolę wersję lżejszą. Taka do obiadu jest najlepsza;)
Polecam również inne przepisy na surówki do obiadu:
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty (ok 0,5kg)
- 1 marchew
- mała czerwona cebula
- opcjonalnie - kwaśne jabłko
- po 2 łyżki miodu, musztardy (np. francuskiej), octu winnego, oliwy
- szczypta soli i pieprzu
Kapustę opłukać, osuszyć, poszatkować cienko. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa włożyć do miski, wymieszać.
Składniki dressingu rozmieszać na gładki sos. Polać sałatkę, wymieszać i odstawić na 30 minut, żeby składniki się przegryzły.
Surówkę przechowywać w lodówce.
Smacznego!
uwielbiam surówkę z czerwonej kapusty!
OdpowiedzUsuńJa także robię z czerwonej kapusty surówkę, jednak zawsze ją nieco podgotowuję :-)
OdpowiedzUsuńZobaczyłam dwa przepisy z kapustą czerwoną w roli głównej i sama nie wiem, który lepszy?
OdpowiedzUsuńobie są smaczne, z majonezem nieco bardziej kaloryczna;)
Usuń