Karnawał czas start:) A jak karnawał, to wszelakie pączki są pozycją obowiązkową w naszym deserowym menu. Tym razem zamiast zwykłych serowych pączków zrobiłam oponki twarogowe. Niby to samo ciasto, a jednak smakują inaczej. Pod chrupiąca skorupką kryje się puszyste wnętrze. My lubimy je z dżemem lub miodem, ale w tajemnicy powiem Wam, że maczane w gorącej czekoladzie przypominają churrosy:)
Polecam również inne przepisy na pączki:
- Mini pączki z serkiem homogenizowanym
- Pączki karnawałowe
- Pączki ziemniaczane
- Pączki (najlepsze)
- Gniazdka - pączki hiszpańskie
- Pączki kresowe
- Pączki malinowe
- Najlepsze serowe pączki
- Taratuszki
- Pączki
Oponki twarogowe
Składniki (na ok 15 sztuk):
200g twarogu sernikowego (lub półtłustego przetartego przez sito)
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mąki + do podsypywania
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia
cukier migdałowy lub cukier z cynamonem do obtoczenia
Twaróg rozetrzeć z cukrem i jajkiem.
Mąkę wymieszać z sodą, wsypać do masy serowej, wymieszać na
jednolite ciasto, odstawić na 15 minut. Ciasto powinno być miękkie,
może lekko się kleić.
Odrywać kawałki ciasta wielkości moreli, obtaczać w mące, formować kulki. Każdą kulkę spłaszczyć, w środku zrobić dziurkę i lekko rozciągnąć, formując oponkę.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Oponki wrzucać na gorący olej,
smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru, odwrócić na drugą stronę i również zarumienić.
Usmażone oponki wykładać na papierową serwetę, osączyć z nadmiaru tłuszczu, obtoczyć w cukrze.
Smacznego!
smak karnawału!
OdpowiedzUsuńJej! Pamiętam, jak na andrzejki w 1984 r. przyszli moi goście - i nic nie było oprócz chleba i alkoholu! - i Mama zrobiła nam oponki! Były przepyszne!
OdpowiedzUsuńDobrze mieć takie wspomnienia:) oponki i pączki serowe są niezawodne, gdy trzeba przygotować na szybko coś na deser:)
Usuń