Kapusta z grzybami to jedno z dań, które podawane są na Wigilię. Do jej przygotowania bardzo polecam użyć suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki, koźlarze), dzięki czemu danie będzie bardziej aromatyczne. Można przygotować ją 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce albo zawekować.
Polecam również inne przepisy na Wigilię:
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Wigilijna kapusta z grzybami
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Paszteciki z kapustą i pieczarkami
Uszka i pierogi z kapustą i grzybami
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami
Smażony karp z karmelizowaną cebulą
Ryba po grecku (najlepsza)
Śledzie pod szubą
Śledzie ze śliwkami
Śledzie w cytrusach
Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej
Wigilijna kapusta z grzybami
Składniki:- 1kg kapusty kiszonej
- 50g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 4-5 łyżek oleju roślinnego
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- pieprz czarny
- 1 łyżka majeranku
- sól - opcjonalnie
Kapustę opłukać, odcisnąć. Jeśli jest zbyt kwaśna/słona, namoczyć na 20 minut, następnie wodę zlać i kapustę odcisnąć.
Grzyby zalać wrzątkiem (1 litr), gotować na małym ogniu 20 minut. Odcedzić, wywar zachować. Grzyby pokroić/posiekać.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać kapustę, smażyć kilka minut, aż kapusta zacznie się przyrumieniać. Dodać grzyby, wlać połowę wywaru, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Jeśli płyn odparuje, zanim kapusta będzie gotowa, dolać pozostały wywar grzybowy (lub jego cześć) i dusić do miękkości oraz odparowania płynu.
Ugotowaną kapustę doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem, majerankiem.
Po wystudzeniu taką kapustę można wykorzystywać również jako nadzienie do krokietów czy pasztecików.
Gorącą kapustę można rozłożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Tak przygotowaną można przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy nawet kilka tygodni.
Smacznego!
Pychota. Na noc Twój blog czytać nie można ;)
OdpowiedzUsuń