Proste maślane ciasteczka
Składniki (na ok 50-60 sztuk):
- 120g masła
- 100g cukru pudru
- 1 łyżka cukru z wanilią albo 1/4 łyżeczki pasty waniliowej
- 250g mąki
- 1 jajko
- 15g mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dodatkowo: cynamon, drobno posiekane
orzechy, mak, kakao, mielone migdały, strata skórka cytrynowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodajemy jajko i dalej ucieramy do uzyskania jednorodnej masy. Wsypujemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek (opcjonalnie - kakao, cynamon). Miksujemy do uzyskania lepkiej kruszonki. Dodajemy inne składniki, jak np. mak czy orzechy, krótko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min 1 godzinę.
Po schłodzeniu ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 5mm, lekko podsypując mąką. Foremkami wycinamy ciasteczka, układamy na blasze. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 8-10 minut w temp. 170stC (termoobieg + dolna grzałka). Należy uważać, by ciasteczka nie przypiekły się za mocno. Upieczone ciasteczka dekorujemy wg uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz