Kto wczoraj zrobił sos karmelowy, ten dziś może wykorzystać go do przygotowania jabłkowego deseru w pucharkach. Takiego na szybko do kawy z koleżanką:) Poniższy przepis jest jedynie inspiracją, możecie kombinować dowolnie ze składnikami. Ja wykorzystałam to, co miałam pod ręką: kilka ciasteczek korzennych, jabłko, śmietankę i serek, sos karmelowy. Do karmelowego sosu pasować będą również gruszki, orzechy.
Jabłkowy deser w pucharkach
Składniki (na 4 porcje):
- 4 ciasteczka korzenne (herbatniki lub biszkopty)
- 100ml śmietanki 30%
- 50g serka śmietankowego lub labneh
- 1 duże jabłko (lub ok 200ml prażonych jabłek ze słoika)
- sos karmelowy
- cynamon
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Jabłko obrać, pokroić w kostkę, włożyć do rondelka, podlać odrobinę wody i uprażyć do miękkości. Jabłka oprószyć cynamonem.
Ciasteczka pokruszyć.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać serek, cukier puder, sok z cytryny, zmiksować.
Na dno pucharków lub szklanek wsypać łyżkę pokruszonych ciastek, na nie wyłożyć łyżkę jabłek, śmietankę z serkiem, polać odrobiną sosu karmelowego. Warstwy powtórzyć. Deser można podawać od razu albo przechowywać w lodówce.
Smacznego!
prosty i taki pyszny!
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda ten deser
OdpowiedzUsuń