środa, 16 grudnia 2020

Jabłka w cieście

 

Jabłka w cieście


Przychodzę z pomysłem na szybkie śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek albo nawet kolację - jabłka w cieście. Takie prawie racuchy:) 

Polecam również inne przepisy na racuszki: 

 

Jabłka w cieście 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 duże jajko
  • 150ml kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • ok 0,5 szklanki mąki (w zależności jak gęsty jest kefir)
  • 2 jabłka (najlepiej szara reneta)
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania 

Najlepiej żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Jajko roztrzepać z cukrem, dodać kefir i sodę, wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu. Odstawić na kilka minut, w tym czasie obrać jabłka i za pomocą specjalnej rurki wyciąć gniazdo nasienne. Jabłka pokroić w 5mm krążki. Jeśli nie mamy takiej rurki, jabłko pokroić w krążki i następnie z każdego plastra wyciąć gniazdo nasienne. 

Na patelni rozgrzać olej (ok 4-5 łyżek). Jabłka zanurzać z cieście z obu stron, wykładać na rozgrzany olej, zmniejszyć temperaturę (ogień średni/mały) i smażyć z obu stron po ok 1,5 minuty. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego! 


Jabłka w cieście


3 komentarze:

Drukuj