Przychodzę z pomysłem na szybkie śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek albo nawet kolację - jabłka w cieście. Takie prawie racuchy:)
Polecam również inne przepisy na racuszki:
- Racuchy z rabarbarem
- Racuszki z jabłkami
- Racuszki z makiem i żurawiną
- Placuszki z jabłkami
- Drożdżowe racuszki z rabarbarem
- Twarogowe placuszki
- Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą
- Czekoladowe placuszki owsiane
Jabłka w cieście
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 duże jajko
- 150ml kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 płaska łyżeczka sody
- ok 0,5 szklanki mąki (w zależności jak gęsty jest kefir)
- 2 jabłka (najlepiej szara reneta)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Najlepiej żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Jajko roztrzepać z cukrem, dodać kefir i sodę, wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu. Odstawić na kilka minut, w tym czasie obrać jabłka i za pomocą specjalnej rurki wyciąć gniazdo nasienne. Jabłka pokroić w 5mm krążki. Jeśli nie mamy takiej rurki, jabłko pokroić w krążki i następnie z każdego plastra wyciąć gniazdo nasienne.
Na patelni rozgrzać olej (ok 4-5 łyżek). Jabłka zanurzać z cieście z obu stron, wykładać na rozgrzany olej, zmniejszyć temperaturę (ogień średni/mały) i smażyć z obu stron po ok 1,5 minuty. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
O mniam! Aż mi się przypomniało dzieciństwo :) muszę zrobić dziś!
OdpowiedzUsuńno właśnie, smak dzieciństwa:)
UsuńMoja babcia takie rzeczy robiła
OdpowiedzUsuń