niedziela, 20 grudnia 2020

Gofry twarogowe

 

Gofry twarogowe


Jakie powinny być dobre gofry? Dla mnie - chrupiące, ale miękkie w środku, lekkie i nie za słodkie. A jeśli jeszcze pachną pomarańczą i cynamonem - biorę podwójną porcję;)  

Kilka wskazówek: cynamon można pominąć, a cukier pomarańczowy zastąpić zwykłym cukrem, waniliowym lub innym ulubionym albo dodać odrobinę esencji do smaku. Jeśli twaróg jest za suchy i po zblendowaniu ciasto jest bardzo gęste, można dolać więcej mleka. Przed wymieszaniem z ubitym białkiem ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Polecam też inne przepisy na gofry:

Gofry twarogowe

Składniki (na ok 8-10 sztuk):

  • 200g twarogu
  • 2 małe jajka
  • 50ml śmietanki lub mleka
  • 50g masła
  • 120g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka cukru (dałam ze skórką pomarańczową)*
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli 

*można dodać zwykły cukier oraz łyżkę startej skórki pomarańczowej lub pół łyżeczki esencji pomarańczowej 

Twaróg, żółtka, cukier i mleko zblendować/zmiksować na jednolitą masę. Wsypać mąkę z sodą, wymieszać. Masło roztopić,  lekko ostudzić i połączyć z ciastem.

 Do ciasta dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Odstawić na czas nagrzewania gofrownicy.

Na nagrzaną gofrownicę nakładać łyżką ciasto, piec ok 2-3 minut (czas może być dłuższy, wszystko zależy od gofrownicy), po upieczeniu wyłożyć na kratkę. 

Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego! 


Gofry twarogowe



2 komentarze:

Drukuj