Jakie powinny być dobre gofry? Dla mnie - chrupiące, ale miękkie w środku, lekkie i nie za słodkie. A jeśli jeszcze pachną pomarańczą i cynamonem - biorę podwójną porcję;)
Kilka
wskazówek: cynamon można pominąć, a cukier pomarańczowy zastąpić
zwykłym cukrem, waniliowym lub innym ulubionym albo dodać odrobinę
esencji do smaku. Jeśli twaróg jest za suchy i po zblendowaniu ciasto
jest bardzo gęste, można dolać więcej mleka. Przed wymieszaniem z ubitym
białkiem ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Polecam też inne przepisy na gofry:
- Gofry - przepis podstawowy
- Bananowe gofry z czekoladą
- Gofry z cukinią i serem
- Owsiane gofry z cukinią i serem
Gofry twarogowe
Składniki (na ok 8-10 sztuk):
- 200g twarogu
- 2 małe jajka
- 50ml śmietanki lub mleka
- 50g masła
- 120g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka cukru (dałam ze skórką pomarańczową)*
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
*można dodać zwykły cukier oraz łyżkę startej skórki pomarańczowej lub pół łyżeczki esencji pomarańczowej
Twaróg, żółtka, cukier i mleko zblendować/zmiksować na jednolitą masę. Wsypać mąkę z sodą, wymieszać. Masło roztopić, lekko ostudzić i połączyć z ciastem.
Do ciasta dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Odstawić na czas nagrzewania gofrownicy.
Na nagrzaną gofrownicę nakładać łyżką ciasto, piec ok 2-3 minut (czas może być dłuższy, wszystko zależy od gofrownicy), po upieczeniu wyłożyć na kratkę.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
A co z masłem?
OdpowiedzUsuńOoo, słuszna uwaga!!! Masło roztapiamy i dodajemy do ciasta. Już poprawiłam.
Usuń