Mała szczypta soli dodana do karmelu sprawiła, że tłumy oszalały na punkcie tego smaku. Przyznam, że choć nie wyjadam sosu karmelowego prosto ze słoika, to i jak czasem kupuję sobie lody o tym smaku, a sos lubię dodać od kawy albo polać nim sernik. Dlatego dzielę się prostym przepisem na domowy sos karmelowy, który można mieć na wyciągnięcie ręki w lodówce albo obdarować nim jakiegoś innego wielbiciela słonego karmelu:)
Domowy sos karmelowy
Składniki:
100g cukru
30g masła
80-100ml śmietanki 30%
opcjonalnie: szczypta gruboziarnistej soli
Do rondla o grubym dnie (musi być suchy) wsypać cukier, rozprowadzić po całej powierzchni, postawić na ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Uwaga - nie wolno cukru mieszać oraz nie wolno doprowadzić do przypalenia, inaczej karmel będzie gorzki. Rondel zdjąć z ognia, do cukru dodać masło, wymieszać. Wlać śmietankę, rondel umieścić z powrotem na ogniu, podgrzewać mieszając, aż powstanie jednolity sos. Z wierzchu posypać gruboziarnista solą.
Sos przelać do słoika, gdy wystygnie - przykryć i wstawić do lodówki.
Smacznego!
Wygląda niesamowicie.
OdpowiedzUsuń