Jesienią moja kuchnia smakuje inaczej. Z piekarnika unosi się zapach szarlotki, w kubku czeka aromatyczna herbata, a na stole częściej pojawiają się rozgrzewające potrawy, pikantne, aromatyczne, pełne smaków. Ale przygotowanie takiej potrawy wcale nie musi zajmować mnóstwa czasu, gdy mamy pod ręką sprawdzone produkty o dobrym składzie.
Z marką Pataks znamy się od pewnego czasu. Sięgam po ich sosy, gdy nachodzi mnie chęć na smaki kuchni indyjskiej. Tak było w przypadku tego pomidorowego sosu z kalafiorem i kurczakiem, który podałam z ryżem. Jeśli macie trochę więcej czasu, możecie upiec chlebki naan, żeby wyjadać nimi sos prosto z miski:)
Ryż z kalafiorem w sosie na indyjską nutę
Składniki na 4 porcje:
- 1 słoik sosu pomidorowego Pataks Butter chicken *
- pół niedużej główki kalafiora (ok 0,5kg)
- 200g filetu z kurczaka
- szczypta czerwonej papryki, tymianku, czarnego pieprzu, ząbek czosnku
- 200g ryżu jaśminowego lub basmati
- sól
- liść laurowy do gotowania kalafiora
- oliwa do smażenia
- kolendra lub natka pietruszki
*można użyć również innego sosu Pataks, np. tikka masala, korma, mild curry
Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, papryką, czosnkiem, tymiankiem, pieprzem.
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować na półmiękko w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego (ok 3-4 minuty), odcedzić.
W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Dodać kalafior, wlać sos, wymieszać, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu ok 10-15 minut.
Ugotować ryż: do gotującej się wody wsypać opłukany ryż (2:1), posolić do smaku. Gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki. Ugotowany ryż przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 10 minut.
Ryż i sos z kalafiorem wyłożyć na talerze, posypać posiekana kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego!
pyszności!
OdpowiedzUsuń