czwartek, 1 października 2020

Owsianka na słono z cukinią i jajkiem

 

Owsianka na słono z cukinią i jajkiem


Owsianka nie musi być na słodko. Wersję wytrawną można przygotować również na kilka sposobów, np. z grzybami, albo szpinakiem. 

Polecam również inne przepisy na owsianki:

Owsianka na słono z cukinią i jajkiem

Składniki:

1/3 szklanki płatków owsianych górskich
100g cukinii
2 suszone pomidory
2 plastry wędzonego boczku
1 łyżka oliwy
0,5 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego)
sól
pieprz
szczypta ulubionych ziół

Boczek i suszone pomidory pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w grube półplasterki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać boczek, zrumienić, dodać cukinię i pomidory, smażyć mieszając kilka minut. Następnie wsypać płatki owsiane, zalać gorącym bulionem, gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż płatki wchłoną cały płyn (ok 7 minut). Doprawić do smaku.

Jajko usmażyć na niewielkiej ilości oleju albo ugotować w koszulce. Podawać na owsiance.
Smacznego!

 Owsianka na słono z cukinią i jajkiem

1 komentarz:

Drukuj