Owsianka nie musi być na słodko. Wersję wytrawną można przygotować również na kilka sposobów, np. z grzybami, albo szpinakiem.
Polecam również inne przepisy na owsianki:
- Kremowa owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
- Owsianka z pieczarkami
- Kremowa owsianka z owocami
- Owsianka z pomarańczami, orzechami i siemieniem lniany
- Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
- Muesli dra Birchera
- Nocna owsianka z prażonym jabłkiem
- Nocna owsianka z truskawkowo-bananowym smoothie
Owsianka na słono z cukinią i jajkiem
Składniki:
1/3 szklanki płatków owsianych górskich100g cukinii
2 suszone pomidory
2 plastry wędzonego boczku
1 łyżka oliwy
0,5 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego)
sól
pieprz
szczypta ulubionych ziół
Boczek i suszone pomidory pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w grube półplasterki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać boczek, zrumienić, dodać cukinię i pomidory, smażyć mieszając kilka minut. Następnie wsypać płatki owsiane, zalać gorącym bulionem, gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż płatki wchłoną cały płyn (ok 7 minut). Doprawić do smaku.
Jajko usmażyć na niewielkiej ilości oleju albo ugotować w
koszulce. Podawać na owsiance.
Smacznego!
owsianki na słono jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń