czwartek, 22 października 2020

Leczo z kukurydzą i parówkami

 

Leczo z kukurydzą i parówkami


Czy jest jeden słuszny przepis na leczo? Obawiam się, że nie znajdziemy takiego. U nas to danie pojawia się w sezonie letnio-jesiennym kilkakrotnie i za każdym razem jest inne - a to mam akurat więcej papryki, albo kupiłam bakłażany, albo wyrosło za dużo patisonów i już brakuje pomysłu na nie, do tego dochodzi wersją wege lub z kiełbasą czy parówkami... Jedno jest pewne - leczo zawsze smakuje pysznie i kusi kolorami:)

Polecam również inne przepisy na potrawy z papryką 

 

Leczo z kukurydzą i parówkami 

Składniki (na 6 porcji):

2 małe cukinie (u mnie zielona i żółta) (ok 500g)
1 patison (ok 200g)
3 papryki (czerwona i żółta) (ok 500g)
2 cebule (ok 200g)
3 mięsiste pomidory (ok 500g)
1 kolba kukurydzy (ugotowana)
2-3 ząbki czosnku 
1 mała papryka chili
3-4 parówki
kilka gałązek tymianku i cząbru 
sól
pieprz
papryka słodka wędzona
4-5 łyżek oliwy lub oleju do smażenia
natka pietruszki


Warzywa umyć. Czosnek i cebulę obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek i chili (bez ziarenek) posiekać.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę. 

Cukinię pokroić w półplasterki (ok 0,5 cm). Patisona pokroić w kawałki wielkości jak cukinię. Paprykę pokroić w dużą kostkę lub paski. 

Ziarna kukurydzy ściąć. 

W głębokiej patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek i pomidory, smażyć kilka minut, aż pomidory puszczą sok. Dodać paprykę, cukinię i patisona, smażyć kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać tymianek i cząber, kukurydzę, przykryć i dusić ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 

Parówki pokroić w krążki, dodać do lecza, całość doprawić do smaku, dusić jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki. 

Smacznego!


Leczo z kukurydzą i parówkami


2 komentarze:

  1. Rewelacja! Zaskoczeniem dla mnie w Twoim leczo była właściwie tylko kukurydza. Nigdy nie dawałam jej do lecza, a jak się okazuje jest w nim rewelacyjna:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj