sobota, 12 września 2020

Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą

 

Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą


Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą

Pomidory jemy teraz w każdej postaci. Najczęściej w sałatce, ale też w postaci sosów, razem warzywami zapiekanymi z kurczakiem i jako zupę. Ta zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą jest treściwa, ale lekka, ja lubię przełamać jej słodki smak łyżką śmietany albo jogurtu. Szczególnie pasują do niej grzanki ziołowe albo serowe, ale nawet z kromką chleba smakuje wybornie. 

Polecam również inna przepisy na pomidorowe zupy: 

Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą

Składniki:

1kg pomidorów (najlepiej gruntowych, mięsistych)

0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego

0,5 szklanki czerwonej soczewicy

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy

100ml śmietany (12-18%) albo jogurtu greckiego 

sól, pieprz, ostra papryka, słodka wędzona papryka

natka pietruszki

Pomidory umyć, przekroić na pół.
Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na cebulę wyłożyć pomidory skórkami do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut. Soczewicę opłukać. W garnku zagotować bulion, wsypać soczewicę i gotować ok 10 minut, aż będzie miękka. Upieczone warzywa zmiksować na pure, połączyć z bulionem, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, posiekaną natką pietruszki.
Podawać ze śmietaną i grzankami.
Smacznego! 

 

Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą

1 komentarz:

Drukuj