Pomidory jemy teraz w każdej postaci. Najczęściej w sałatce, ale też w postaci sosów, razem warzywami zapiekanymi z kurczakiem i jako zupę. Ta zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą jest treściwa, ale lekka, ja lubię przełamać jej słodki smak łyżką śmietany albo jogurtu. Szczególnie pasują do niej grzanki ziołowe albo serowe, ale nawet z kromką chleba smakuje wybornie.
Polecam również inna przepisy na pomidorowe zupy:
- Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
- Zupa pomidorowa z nutą wędzonej papryki
- Toskańska zupa pomidorowa z serem
- Pomidorowa zupa z soczewicą
Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą
Składniki:
1kg pomidorów (najlepiej gruntowych, mięsistych)
0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
100ml śmietany (12-18%) albo jogurtu greckiego
sól, pieprz, ostra papryka, słodka wędzona papryka
natka pietruszki
Pomidory umyć, przekroić na pół.
Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie, przełożyć
do naczynia żaroodpornego. Na cebulę wyłożyć pomidory
skórkami do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut. Soczewicę opłukać. W
garnku zagotować bulion, wsypać soczewicę i gotować ok 10 minut, aż będzie miękka. Upieczone warzywa zmiksować na pure, połączyć z bulionem, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, posiekaną natką pietruszki.
Podawać ze śmietaną i grzankami.
Smacznego!
Uwielbiam taką zupę <3
OdpowiedzUsuń