Ta wersja owsianki jadana jest na zimno, ale jest dobrym rozwiązaniem, gdy rano brakuje czasu na przygotowanie śniadania. Można ją także zabrać w słoiku do pracy lub na wycieczkę.
Polecam również inne przepisy na owsianki:
- Owsianka z pomarańczami, orzechami i siemieniem lnianym
Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
Muesli dra Birchera
Nocna owsianka z truskawkowo-bananowym smoothie
Owsianka z pieczarkami
Nocna owsianka z prażonym jabłkiem
Składniki na 1 porcję:
3 łyżki płatków owsianych górskich
200ml naturalnego jogurtu
1 łyżka rodzynków
1 jabłko
łyżka miodu
łyżka soku z cytryny
cynamon
garść siekanych włoskich orzechów
Płatki wymieszać z jogurtem i rodzynkami, przykryć i odstawić do lodówki na
kilka godzin, a najlepiej na noc.
Jabłko obrać, pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozpuścić miód z sokiem z
cytryny, włożyć jabłko i smażyć mieszając przez kilka minut, aż stanie się
miękkie. Oprószyć cynamonem. Prażone jabłko wyłożyć na owsiankę, posypać
orzechami.
Smacznego!
jesiennie, pysznie od rana!
OdpowiedzUsuń