Skuszona promocją kupiłam w sklepie kiść bananów. Jednego zjadłam od razu, lubię takie lekko niedojrzałe, "mydlane". Drugiego zmiksowałam w koktajlu z jogurtem, a reszta leżała i czekała na swoją kolej. I ta kolej widocznie bardzo się spóźniała, niczym pociągi na trasie Warszawa-Lublin, bo banany już mocno sczerniały, a apetytu na nie było brak... A że nie lubię wyrzucać jedzenia, nawet jeśli było kupione na promocji za 2zł, postanowiłam zutylizować je na ciastka. I to był dobry pomysł, gdyż te owsiane ciasteczka wyszły mega dobre: miękkie, pachnące bananami, w miarę słodkie i z kawałkami czekolady.
Polecam również inne przepisy na zdrowe ciasteczka:- Ciastka owsiane z czekoladą
- Ciastka owsiane bez cukru
- Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą
- Ciastka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą
- Ciasteczka owsiano-bananowe z czekoladą i orzechami
- Owsiane ciastka razowe z czekoladą
- Owsiano-daktylowe kulki mocy
- Owsiane ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym (bez cukru)
Miękkie owsiane ciasteczka z czekoladą
Składniki (na ok 25 sztuk):
1 jajko
3 łyżki masła kokosowego albo zwykłego
1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżki brązowego cukru (lub innego słodzidła)
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki cynamonu
100g gorzkiej czekolady
Banany obrać i rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, cukrem i roztopionym masłem kokosowym. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy,
wsypać do masy bananowej. Dodać mąkę, sodę,
cynamon, wymieszać. Czekoladę posiekać, wsypać do
ciasta, wymieszać. Ciasto powinno będzie klejące, miękkie.
Blachę wyłożyć papierem.
Za pomocą łyżki do lodów (lub zwykłej łyżki) nabierać ciasto i wykładać na blachę w odstępach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 17-20 minut w temp. 170stC.
Smacznego!
idealne na drugie śniadanie z kakao!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, idealne na jesień z kakao i dobrą książką i z kocykiem.
OdpowiedzUsuń