Owsianka na ciepło jest doskonałym pomysłem na śniadanie w chłodniejsze jesienne poranki i w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej. Sekret jej kremowej konsystencji tkwi w zmieleniu części płatków i powolnym gotowaniu. Pasują do niej różne owoce, jak np. jabłka, gruszki, śliwki, mrożone porzeczki, jagody, maliny, a także czekolada, masło orzechowe i bakalie.
Polecam również inne przepisy na owsianki:
Kremowa owsianka z owocami
Składniki:
2/3 szklanki mleka (może być roślinne)
siemię lniane
ulubione owoce, bakalie
opcjonalnie: miód, cukier do smaku
Połowę płatków wsypać do mleka, podgrzewać do zagotowania się płynu.
Pozostałe płatki zmielić w młynku do kawy (najlepiej pulsacyjnie, płatki mają pozostać rozdrobnione, a nie zmielone na mąkę). Gdy mleko się zagotuje, wsypać zmielone płatki, gotować mieszając, aż osiągną pożądaną miękkość. Owsiankę przykryć i pozostawić na kilka minut. Można dosłodzić do smaku.
Podawać z mielonym siemieniem lnianym i ulubionymi owocami.
Smacznego!
najlepsza na jesienny poranek!
OdpowiedzUsuńtak się składa, że właśnie owsiankę na ciepło najczęściej jadamy jesienią i zima;)
Usuń