wtorek, 29 września 2020

Kremowa owsianka z owocami

 

Kremowa owsianka z owocami


Owsianka na ciepło jest doskonałym pomysłem na śniadanie w chłodniejsze jesienne poranki i w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej. Sekret jej kremowej konsystencji tkwi w zmieleniu części płatków i powolnym gotowaniu. Pasują do niej różne owoce, jak np. jabłka, gruszki, śliwki, mrożone porzeczki, jagody, maliny, a także czekolada, masło orzechowe i bakalie. 

Polecam również inne przepisy na owsianki:

Kremowa owsianka z owocami

Składniki: 


1/3 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki mleka (może być roślinne)
siemię lniane
ulubione owoce, bakalie
opcjonalnie: miód, cukier do smaku

Połowę płatków wsypać do mleka, podgrzewać do zagotowania się płynu.

Pozostałe płatki zmielić w młynku do kawy (najlepiej pulsacyjnie, płatki mają pozostać rozdrobnione, a nie zmielone na mąkę). Gdy mleko się zagotuje, wsypać zmielone płatki, gotować mieszając, aż osiągną pożądaną miękkość. Owsiankę przykryć i pozostawić na kilka minut. Można dosłodzić do smaku.

Podawać z mielonym siemieniem lnianym i ulubionymi owocami.
Smacznego!

 

Kremowa owsianka z owocami

2 komentarze:

  1. najlepsza na jesienny poranek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak się składa, że właśnie owsiankę na ciepło najczęściej jadamy jesienią i zima;)

      Usuń

Drukuj