Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które zyskało popularność na całym świecie. W samych Włoszech w zależności od regionu focaccia smakuje różnie. Może być pulchna, z dodatkiem oliwek, pomidorów, ziół albo też cienka, skropiona jedynie oliwą i posypana solą. O ile pizzę lubię na cienkim cieście, to focaccię zdecydowanie wolę puszystą:) Poniżej podaję przepis na focaccię na drożdżowym cieście, ale w planach mam też focaccię na zakwasie...
Polecam również przepisy na pizzę
- Ciasto na pizzę
- Pizza bianca z białym sosem
- Pizza z gruszką i szynką dojrzewającą
- Pizza tonno e cipolla - z tuńczykiem i cebulą
Focaccia z pomidorami
Składniki:
150ml wody
280g mąki (dałam typ 650)
5g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
dodatki: pomidory koktajlowe, oliwki, cebula, zioła (oregano, cząber, rozmaryn), oliwa, sól gruboziarnista
Wodę, drożdże i 150g mąki wymieszać, przykryć i odstawić na 3-4godziny w temperaturze pokojowej. Następnie dodać pozostałą mąkę, wymieszać (tylko do połączenia składników), przykryć, odstawić na 30 minut. Sól posypać na ciasto, skropić łyżeczką wody, ciasto zagnieść, aż stanie się miękkie i gładkie. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na ok 2 godziny, aż podwoi objętość. Ciasto wyjąć z miski, położyć na oprószony mąką blat, rozciągnąć na kształt formy (u mnie blacha do pizzy 32cm Fackelman). Na cieście rozłożyć dodatki - pomidorki, oliwki, pokrojoną cebulę, zioła. Skropić oliwą i posypać solą.
Piekarnik nagrzać do 250stC (góra+dół), wstawić ciasto, piec ok 10 minut, az stanie się rumiane, włączyć funckę grill, podpiec jeszcze 2-3 minuty.
Najlepiej smakuje na ciepło. Można podać jako dodatek do sałatki, do potraw z grilla albo jako przekąskę.
Smacznego!
bardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuń