Sierpień ma smak jabłek. Tych pierwszych, papierowych, spadających nocą z drzewa, umytych poranną rosą i zbieranych do koszyka. Na szarlotkę, dżem, kompot, pure, racuchy... albo zupę jabłkową ze śmietanką i makaronem. Taką zupę można jeść na ciepło, ale po ostudzeniu również smakuje pysznie. Makaron można zastąpić grzankami z chałki albo sucharkami, które wymieszane z zupą stają się miękkie.
Polecam również Zupa owocowa (wiśniowa)
Zupa jabłkowa z makaronem
Składniki (na 2 porcje):
0,5 kg jabłek (ok 10 papierówek)
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
50ml śmietanki kremowej
50g makaronu
szczypta soli
cynamon
Makaron wrzucić do gotującej się wody, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (polecam dodać połowę mniej soli, niż zwykle). Po ugotowaniu makaron odcedzić, a wodę zachować (będzie potrzebna do zupy).
Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Jeśli kawałki są duże, można przekroić każdy na pół. W rondlu roztopić masło, włożyć jabłka, posypać cukrem, smażyć od czasu do czasu mieszając aż cukier zacznie się karmelizować, a jabłka będą się rozpadać. Wlać ok pół szklanki wody z gotowania makaronu, gotować kilka minut. Jabłka przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się skórek. Powstałe pure rozrzedzić w razie potrzeby odrobiną wody z makaronu. Wlać śmietankę, doprawić cynamonem, zagotować. Do misek włożyć makaron, zalać zupą. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
Wygląda pysznie. Zupy owocowe bardzo lubię, ale u mnie zawsze tylko truskawkowa i wiśniowa, nawet jakoś nie pomyślałam, że można zrobić jabłkową. Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńu nas zupa owocowa bywa rzadko, ale ta jabłkowa bardzo posmakowała;) Jeszcze chodzi za mną śliwkowa...
Usuń