Awokado (inaczej smaczliwka to owoc stosunkowo nowy w diecie wielu Polaków. I choć na sklepowych półkach pojawił się dość dawno, to dla niektórych jego smak wciąż pozostaje nieodkryty. Gdyby poproszono mnie opisać smak awokado, miałabym problem - bo awokado smakuje jak... awokado. Nie ma wyrazistego smaku, nie ma w sobie słodyczy czy kwasowości, nie jest gorzkie ani ostre. Jest delikatne, kremowe, aksamitne, ale żeby tak smakować musi być przede wszystkim dojrzałe. W sklepach dostępnych jest kilka gatunków awokado, m.in. Hass, Lamb Hass, Gwen, Reed, Sharwil, Bacon, Zutano. Różnią się smakiem, kształtem, kolorem miąższu, zawartością tłuszczów. Najłatwiej odróżnić awokado Hass, gdyż ma ciemną (fioletowo-zieloną lub brązową) twardą skórkę, która przypomina skorupę.
Awokado to niezwykle zdrowy owoc, zawiera nienasycone tłuszcze, z czego
większość stanowią tłuszcze jednonienasycone, dlatego pomaga obniżyć
poziom złego cholesterolu. Poza tym bogate jest w witaminy A, E, C,
grupy B, potas.
Jak zatem wybrać awokado, które będzie kremowe? Musi być miękkie, ale nie przejrzałe. Owoc sprawdzamy delikatnie dotykając palcami. To ważne, nie wolno awokado zgniatać i ściskać, ponieważ w tych miejscach miąższ stanie się ciemny. Twarde, niedojrzałe owoce są bez smaku, nie da się wyjąć miąższu, a obieranie ich nożem kompletnie mija się z celem. Kupując twarde owoce, można pozostawić je, aby dojrzały w temperaturze pokojowej, najlepiej umieścić je wśród innych owoców (jak np jabłka, banany), ponieważ etylen przyśpiesza dojrzewanie.
Wybierając owoce warto zwrócić uwagę na skórkę - powinna być równomiernie zielona, bez ciemnych plam i wgnieceń. W dojrzałym awokado szypułkę łatwo da się usunąć, a obszar pod nią powinien być zielony. Jeśli szypułka odchodzi z trudem, a pod nią jest jasny miąższ, takie awokado jest niedojrzałe, z kolei jeśli szypułka sama odpada i pod nią zobaczymy czarną plamę - takie awokado już zaczęło się psuć.
Miękkie awokado nadaje się do jedzenia od razu. Wystarczy przekroić je na pół, trzymając rękami przekręcić połówki w odwrotnym kierunku, a pestkę można usunąć wbijając w nią nóż. Sposób z nożem jest jednak niebezpieczny, dlatego polecam użyć bezpieczniejszego narzędzia, np. łyżki albo specjalnego przyrządu, za pomocą którego nie tylko przekroimy owoc na pół, ale także wyjmiemy pestkę i oddzielimy miąższ, zostawiając skórkę, oraz rozgnieciemy go na pastę.
Z awokado można przygotować mnóstwo potraw, jak chociażby zapiekane połówki awokado z jajkiem, pesto do makaronu, dodać do kanapek lub sałatek albo zrobić guacamole lub inną pastę, a nawet krem na deser. Pamiętajcie tylko, że awokado szybko ciemnieje, więc lepiej takie pasty przygotowywać tuż przed podaniem. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, do przygotowanej pasty lub sałatki można włożyć pestkę z awokado, dzięki czemu miąższ owocu nie ściemnieje tak szybko.
Ja przygotowałam pastę z awokado z dodatkiem serka śmietankowego i podałam z chlebkami pieczonymi na patelni.
W przygotowaniu pasty pomogło mi urządzenie do awokado firmy Fackelmann.
Pasta z awokado z serkiem
Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
1/4 cebuli szalotki
sok z cytryny
2 łyżki serka śmietankowego
sól
opcjonalnie: ostra papryka, natka pietruszki lub kolendra
Awokado przekroić, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ, rozgnieść. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do awokado dodać czosnek, posiekaną szalotkę, serek, doprawić sokiem z cytryny, solą. Wymieszać.
Smacznego!
smakowicie!
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna ta pasta
OdpowiedzUsuń