Przepis na długo gotowany sos bolognese znajdziecie tu: Sos a'la bolognese (na dwa sposoby)
Fasolka szparagowa w sosie bolognese
Składniki:
500g mielonego mięsa (wieprzowina lub indyk)1 duża cebula (ok 150g)
2 marchewki (ok 300g)
2 mięsiste pomidory (ok 500g) lub puszka krojonych pomidorów
1 duży ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
kilka gałązek tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
świeża bazylia
sól
pieprz
0,5kg fasolki szparagowej
natka pietruszki
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach.
Pomidory obrać ze skórki: włożyć na pół minuty do wrzątku, następnie ściągnąć skórkę. Pokroić w kostkę.
W głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać warzywa, smażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać mielone mięso, smażyć, mieszając, aż mięso stanie się szare. Dodać pomidory, gałązki tymianku, dusić na małym ogniu pod przykryciem aż sos odparuje (ok 20 minut). Podczas gotowania kilka razy sos wymieszać. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać świeżą bazylię.
W głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać warzywa, smażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać mielone mięso, smażyć, mieszając, aż mięso stanie się szare. Dodać pomidory, gałązki tymianku, dusić na małym ogniu pod przykryciem aż sos odparuje (ok 20 minut). Podczas gotowania kilka razy sos wymieszać. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać świeżą bazylię.
Póki sos się gotuje w osobnym garnku ugotować fasolkę szparagową. Strąki można pokroić w krótsze kawałki - wg uznania. Fasolka ma być al dente, czyli pozostać lekko chrupiąca. Fasolkę odcedzić, dodać do sosu pod koniec gotowania, wymieszać, przykryć i dusić 2-3 minuty. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
ciekawa forma spaghetii :)
OdpowiedzUsuńtakie grubsze:)
UsuńFantastyczny pomysł na fasolkę ☺
OdpowiedzUsuńPolecam. Cała rodzina była najedzona
OdpowiedzUsuńNawet kot był ucieszony :)
Usuńcieszę się, że smakowała:)
UsuńUwielbiam fasolkę szparagową. W sosie bolognese musi smakować 2 razy pyszniej!
OdpowiedzUsuńJest bardzo pyszna!
Usuń