środa, 1 lipca 2020

Tureckie bułki açma

Tureckie bułki acma


Tureckie bułki acma


Tureckie bułki açma (czyt. [aczma]) są tak miękkie i delikatne, że trudno się powstrzymać, by nie sięgnąć po kolejną. Świetne są do jedzenia ze słodkimi dodatkami, ale również doskonale się  sprawdzają w wytrawnych kanapkach. Kształtem przypominają bajgle, ale są bardziej delikatne i puszyste. Najlepsze są od razu z pieca, ciepłe, aromatyczne, maślane, ale następnego dnia również pozostają bardzo miękkie, a dodatkowo można je opiec lub podgrzać w tosterze. Już dodałam przepis do ulubionych:)

Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo:

Tureckie bułki açma

Składniki na 8 sztuk:
400g mąki
200ml mleka (lub na pół z wodą)
20g drożdży
100ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
50g miękkiego masła
dodatkowo: 1 małe jajko, sezam, czarnuszka

Mleko trochę podgrzać, żeby było ciepłe. Wymieszać z drożdżami, cukrem, 2 łyżkami mąki, odstawić, aż zaczyn ruszy.
Jajko roztrzepać z solą.
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać zaczyn i jajko, wymieszać. Wyrobić ciasto, dolewając olej. Ciasto będzie miękkie i gładkie. Z ciasta uformować kulę, przykryć, odstawić do wyrastania (musi co najmniej podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, rozciągnąć na prostokąt (ok 30x40cm), posmarować masłem. Ciasto złożyć na 3 (jak kartkę papieru), pokroić na 8 pasków.
Każdy pasek ciasta zwinąć i zlepić końce, formując obwarzanek.
Ułożyć na blasze, pozostawić do napuszenia na ok 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 180stC, na dnie ustawić nieduże naczynie z gorącą wodą.
Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać czarnuszką i sezamem.
Wstawić do piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC.
Upieczone bułki wyjąć, przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!

Tureckie bułki acma
Tureckie bułki acma

3 komentarze:

Drukuj