środa, 24 czerwca 2020

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą

Gołąbki z kaszą gryczaną


Gołąbki z kaszą gryczaną


Młoda kapusta to jedno z warzyw, na które mam zawsze tyle pomysłów, że nie nadążam z ich realizacją:)
Tym razem przygotowałam gołąbki nadziewane kaszą gryczaną z suszonymi pomidorami i boczkiem. W wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć boczek:) Wyszło pysznie, lekko i niebanalnie.
Jeśli główki kapusty są małe, polecam wykorzystać 2 sztuki, żeby mieć większe liście. Z reszty kapusty można ugotować np. bigos albo kapuśniak.

Inne przepisy na gołąbki na blogu:

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą

Składniki (na 8 sztuk):
1 główka młodej kapusty
200g kaszy gryczanej
100g wędzonego boczku (opcjonalnie)
6-8 suszonych pomidorów
1 jajko
1 cebula
tymianek
słodka papryka
2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (lub zwykłego oleju)
sól
pieprz
0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. wody)
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego

Kaszę ugotować do miękkości.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojony w kostkę boczek, smażyć do zarumienienia. Dodać pokrojone suszone pomidory, wymieszać, ostudzić.
Cebulę z pomidorami i boczkiem połączyć z kaszą, dodać jajko, wymieszać, doprawić do smaku.
Kapustę sparzyć, zdejmując kolejno liście. Uwaga: nie należy liści długo gotować, ponieważ będą zbyt miękkie.
W liściach ściąć grubszy nerw. Na każdy wyłożyć nadzienie, zwinąć gołąbki.
Gołąbki ułożyć ciasno w szerokim garnku lub głębokiej patelni, zalać gorącym bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe, dusić na małym ogniu ok 30 minut.
Podawać np. z sosem pieczarkowym albo śmietaną.
Smacznego!

Gołąbki z kaszą gryczaną

2 komentarze:

Drukuj