Pozostając w kapuścianych tematach, polecam jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem tego pysznego warzywa. Tym razem przygotowałam kapustę zasmażaną - taki niby bigos, ale bez pomidorów. Można również zrezygnować z dodatku kiełbasy, potrawa będzie odpowiednia dla wegetarian. Lekkie i szybkie danie na majowy obiad.
Polecam również inne przepisy na dania z młodej kapusty kapusty:
- Gołąbki z młodej kapusty z kaszą
- Bigos z młodej kapusty z kiełbasą
- Bigos z młodej kapusty
- Smażona młoda kapusta
- Młoda kapusta z chorizo
- Zupa krem z kapusty
- Gołąbki z młodej kapusty
Zasmażana młoda kapusta
Składniki (na 4 porcje):
1 główka młodej kapusty (ok 1 kg)
1 cebula
1 cebula
1 marchew
150g śląskiej kiełbasy (lub innej o dobrym składzie)
1 łyżka oliwy
150g śląskiej kiełbasy (lub innej o dobrym składzie)
1 łyżka oliwy
50g masła
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
tymianek (dałam świeże listki)
sól
pieprz czarny
świeży koperek
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew pokroić w talarki.
Kapustę poszatkować dość grubo.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
W głębokiej patelni na oliwie zeszklić cebulę, dodać marchew i kiełbasę, smażyć mieszając, aż zacznie się rumienić. Dodać kapustę, smażyć kilka minut mieszając, następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 7-10 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta będzie już prawie gotowa, dodać masło, wymieszać, doprawić do smaku i dusić jeszcze kilka minut.
Koperek posiekać, dodać do kapusty.
Smacznego!
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
tymianek (dałam świeże listki)
sól
pieprz czarny
świeży koperek
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew pokroić w talarki.
Kapustę poszatkować dość grubo.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
W głębokiej patelni na oliwie zeszklić cebulę, dodać marchew i kiełbasę, smażyć mieszając, aż zacznie się rumienić. Dodać kapustę, smażyć kilka minut mieszając, następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 7-10 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta będzie już prawie gotowa, dodać masło, wymieszać, doprawić do smaku i dusić jeszcze kilka minut.
Koperek posiekać, dodać do kapusty.
Smacznego!
obowiązkowe danie wiosną:)
OdpowiedzUsuń