sobota, 9 maja 2020

Smażona młoda kapusta




Młoda kapusta rządzi! Tym razem podałam ją w wersji smażonej. Pokroiłam w grube plastry, doprawiłam, skropiłam oliwą. Wyszły pyszne kapuściane "steki":) Można polać je sosem jogurtowym i podać jako samodzielne danie albo wykorzystać jako dodatek do mięsa. A można również upiec w piekarniku, ale o tym następnym razem;)

Polecam również inne przepisy na dania z młodej kapusty kapusty:


Smażona młoda kapusta 

Składniki (na 4 porcje):
1 główka młodej kapusty średniej wielkości (ok 1 kg)
2 nieduże ząbki czosnku
sól
pieprz
tymianek
pieprz ziołowy

Kapustę opłukać, usunąć odstające wierzchnie liście. Pokroić w 4 plastry (albo w ćwiartki), głąb nie wycinać.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Kawałki kapusty z każdej strony skropić oliwą, ułożyć na rozgrzanej patelni. Z wierzchu posypać solą, czosnkiem, doprawić do smaku. Sól i przyprawy wpadną między liście. 
Smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż kapusta zarumieni się od spodu (ok 3-4 minuty). Za pomocą szerokiej łopatki przewrócić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem na małym ogniu kilka minut, aż liście zwiędną, ale pozostaną al dente.
Podawać z sosem, mięsem, pieczywem - wg uznania.
Smacznego!


4 komentarze:

Drukuj