Młoda kapusta rządzi! Tym razem podałam ją w wersji smażonej. Pokroiłam w grube plastry, doprawiłam, skropiłam oliwą. Wyszły pyszne kapuściane "steki":) Można polać je sosem jogurtowym i podać jako samodzielne danie albo wykorzystać jako dodatek do mięsa. A można również upiec w piekarniku, ale o tym następnym razem;)
Polecam również inne przepisy na dania z młodej kapusty kapusty:
- Bigos z młodej kapusty z kiełbasą
- Bigos z młodej kapusty
- Młoda kapusta z chorizo
- Zupa krem z kapusty
- Gołąbki z młodej kapusty
Smażona młoda kapusta
Składniki (na 4 porcje):1 główka młodej kapusty średniej wielkości (ok 1 kg)
2 nieduże ząbki czosnku
sól
pieprz
tymianek
pieprz ziołowy
Kapustę opłukać, usunąć odstające wierzchnie liście. Pokroić w 4 plastry (albo w ćwiartki), głąb nie wycinać.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Kawałki kapusty z każdej strony skropić oliwą, ułożyć na rozgrzanej patelni. Z wierzchu posypać solą, czosnkiem, doprawić do smaku. Sól i przyprawy wpadną między liście.
Smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż kapusta zarumieni się od spodu (ok 3-4 minuty). Za pomocą szerokiej łopatki przewrócić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem na małym ogniu kilka minut, aż liście zwiędną, ale pozostaną al dente.
Podawać z sosem, mięsem, pieczywem - wg uznania.
Smacznego!
ciekawy pomysł na kapustę:)
OdpowiedzUsuńTakiej kapusty to jeszcze nie jadłem. Dziękuję za ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńpolecam i zachęcam do przygotowania;)
UsuńZrobie dzisaj:)
OdpowiedzUsuń