Tradycyjna pizza margherita z sosem z pomidorów jest poniekąd podstawą wszystkich innych pizz z czerwonym sosem. Niektóre składniki, jak na przykład brokuły, cukinia, szparagi, kurki, dla mnie jednak lepiej smakują z białym sosem, stąd nazwa tej pizzy - bianca. Do przygotowania białego sosu do pizzy używam śmietany, czosnku, serka i ziół, taki sos po upieczeniu jest aromatyczny, gęsty, ale delikatny i doskonale współgra z innymi dodatkami.
Pizza, którą widzicie na zdjęciach, została upieczona z dojrzewającego ciasta, można jednak upiec ją również na tradycyjnym drożdżowym cieście, a jego grubość dostosować do własnych upodobań.
Pizza bianca z białym sosem
Składniki:
albo ciasto dojrzewające w lodówce (na 1 pizzę):
100ml letniej wody
150g mąki typ 650 (1 szklanka minus 1 łyżeczka)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki suchych drożdży (lub 5-7g świeżych)
1 łyżka oliwy z oliwek
150g mąki typ 650 (1 szklanka minus 1 łyżeczka)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki suchych drożdży (lub 5-7g świeżych)
1 łyżka oliwy z oliwek
biały sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki serka śmietankowego
1 ząbek czosnku
sól
spora szczypta tymianku, oregano, rozmarynu lub mieszanki ulubionych ziół
dodatki: mozzarella, cukinia, czerwona cebula, kukurydza, brokuły, oliwki, szparagi, rukola - wg uznania
Ciasto: sol, cukier, drożdże wymieszać z mąką, wlać wodę, wyrobić
ciasto, odstawić na ok 10 minut, znowu wyrobić, dodając oliwę z oliwek.
Jeśli będzie mocno się kleiło do rąk, podsypać odrobiną mąki. Ciasto
włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią, wstawić do lodówki na min.
24 godziny. Wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem.
Piekarnik z blachą lub kamieniem w środku nagrzać do 250stC.
Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku.
Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku.
Ciasto wyjąć z miski, delikatnie
rozciągać podsypując mąką na krąg o średnicy ok 30cm.
Ciasto posmarować sosem, wyłożyć dodatki: pokrojoną w piórka cebulę, cukinię, kukurydzę, oliwki, plastry mozzarelli.
Ciasto za pomocą łopaty przenieść do piekarnika. Jeśli nie mamy łopaty do pizzy, można ciasto rozciągnąć i ułożyć na papierze do pieczenia, a następnie posmarować sosem i wyłożyć dodatki, razem z papierem włożyć do piekarnika (np. za pomocą drewnianej deski).
Piec ok 7-10 minut.
Smacznego!
Smacznego!
Ja jak robie to uzywam juz gotowego sosu alfredo :) pycha :)
OdpowiedzUsuńja raczej unikam gotowców, wolę kombinować sama ze składnikami;)
Usuńpoproszę kawałek!
OdpowiedzUsuńczęstuj się;)
UsuńCiasto wyrobiłam podwójną porcję, dojrzewa w lodówce 😉
OdpowiedzUsuńdobra decyzja, bo jedna pizza to zdecydowanie za mało;)
Usuń