Te ciastka powstały z pozostałych po przygotowaniu baklavy kawałków ciasta filo. Są chrupiące, orzechowe i w smaku bardzo przypominają baklawę.
Polecam również inne przepisy na ciasto filo
Polecam również inne przepisy na ciasto filo
Orzechowe cygaretki z ciasta filo
Składniki (na 8 sztuk):
8 płatów ciasta filo/yufka (lub obcięte paski ciasta po przygotowaniu baklawy)
70g orzechów laskowych
50g orzechów włoskich
1 białko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao
szczypta cynamonu
50g masła
syrop:
2 łyżki miodu
3 łyżki wody
łyżeczka soku z cytryny
posiekane orzechy do posypania
Orzechy zmielić. Białko ubić z cukrem na miękką pianę, wymieszać z cynamonem, kakao i orzechami.
Płat ciasta filo posmarować roztopionym masłem, ułożyć na nim kolejny, znów posmarować masłem. Tym sposobem przygotować 4 płaty. Pokroić w poprzek na paski ok 10cm szerokości (u mnie 4 paski). Na każdy nałożyć nadzienie, rozsmarować cienko na całym cieście, zwinąć ruloniki.
Tak samo przygotować kolejne 4 płaty ciasta.
Ciastka ułożyć na blasze blisko siebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC.
Składniki syropu wymieszać, zagotować, gotować na małym ogniu 5 minut, ostudzić.
Upieczone ciastka polać syropem, posypać orzechami, odstawić do ostudzenia.
70g orzechów laskowych
50g orzechów włoskich
1 białko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao
szczypta cynamonu
50g masła
syrop:
2 łyżki miodu
3 łyżki wody
łyżeczka soku z cytryny
posiekane orzechy do posypania
Orzechy zmielić. Białko ubić z cukrem na miękką pianę, wymieszać z cynamonem, kakao i orzechami.
Płat ciasta filo posmarować roztopionym masłem, ułożyć na nim kolejny, znów posmarować masłem. Tym sposobem przygotować 4 płaty. Pokroić w poprzek na paski ok 10cm szerokości (u mnie 4 paski). Na każdy nałożyć nadzienie, rozsmarować cienko na całym cieście, zwinąć ruloniki.
Tak samo przygotować kolejne 4 płaty ciasta.
Ciastka ułożyć na blasze blisko siebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC.
Składniki syropu wymieszać, zagotować, gotować na małym ogniu 5 minut, ostudzić.
Upieczone ciastka polać syropem, posypać orzechami, odstawić do ostudzenia.
Smacznego!
wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuń