Ciasto filo świetnie się nadaje również do przygotowywania wypieków z owocami. Ja wykorzystałam je do zrobienia kopert z jabłkami.
Polecam również inne przepisy na ciasto filo
Polecam również inne przepisy na ciasto filo
Koperty z ciasta filo z jabłkami
Składniki:6 płatów ciasta filo
3 łyżki masła
2 jabłka szara reneta
2 łyżki rodzynków
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka cukru
łyżeczka cynamonu
syrop:
2 łyżki miodu
3 łyżki wody
łyżeczka soku z cytryny
Masło roztopić.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem, cukrem, rodzynkami i bułką tartą.
Płat ciasta filo posmarować masłem, ułożyć na nim kolejny, znów posmarować masłem. Ułożyć 3 płat. Pokroić w poprzek na paski ok 10cm szerokości (u mnie 4 paski). Z jednego końca na każdym nałożyć nadzienie, złożyć w trójkąty.
Tak samo przygotować kolejne 3 płaty ciasta.
Ciastka ułożyć na blasze blisko siebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut w temp. 170stC.
Składniki syropu wymieszać, zagotować, gotować na małym ogniu 5 minut, ostudzić.
Upieczone ciastka polać syropem, pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz