Na hasło "racuszki" uśmiech natychmiast pojawia się na twarzy, a w żołądku czuję głodowe skurcze;) A gdy dodam, że są to racuchy z rabarbarem, jestem gotowa wgryź się w to puchate ciasto, chrzęszczące cukrem, z kwaśnymi kawałkami rabarbaru w środku, który tak cudownie przełamuje słodycz. Te racuszki konkurować mogą jedynie z racuchami z jabłkami. W sumie może i dobrze, że na młode jabłka musimy jeszcze trochę poczekać, bo byłoby za dużo dobrego na raz;)
Polecam również inne przepisy na racuszki:
- Racuszki z jabłkami
- Racuszki z makiem i żurawiną
- Placuszki z jabłkami
- Twarogowe placuszki
- Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą
- Czekoladowe placuszki owsiane
Drożdżowe racuszki z rabarbarem
Składniki (na ok 24 sztuki):
1 szklanka mleka
2 jajka
1 i 2/3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
15g drożdży
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka spirytusu
3-4 łodygi rabarbaru
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Mleko lekko podgrzać. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko,
pokruszone
drożdże, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę (najpierw wsypać 1/5 szklanki, resztę dosypać później w zależności od konsystencji ciasta) i zmiksować na jednolite
ciasto. Pod koniec mieszania wlać spirytus. Jeśli ciasto jest za gęste, należy dolać
odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - dosypać trochę mąki. Ciasto powinno
mieć
konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Rabarbar pokroić w 0,5cm kawałki.
Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, wymieszać z rabarbarem.
Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, wymieszać z rabarbarem.
Na
rozgrzaną patelnię wlać olej (ja wlewam na ok 1cm).
Łyżkę namoczyć w wodzie, następnie
nabrać ciasto i wyłożyć na patelnię. Placki wykładać w odstępach, ponieważ podczas smażenia trochę urosną. Smażyć ok.
minuty
na średnim/małym ogniu pod przykryciem, odwrócić i smażyć jeszcze ok minut.
Po
usmażeniu racuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku,
posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
koniecznie je zrobię!
OdpowiedzUsuńU nas to must have w maju:)
Usuń