poniedziałek, 25 maja 2020

Drożdżowe racuszki z rabarbarem




Na hasło "racuszki" uśmiech natychmiast pojawia się na twarzy, a w żołądku czuję głodowe skurcze;) A gdy dodam, że są to racuchy z rabarbarem, jestem gotowa wgryź się w to puchate ciasto, chrzęszczące cukrem, z kwaśnymi kawałkami rabarbaru w środku, który tak cudownie przełamuje słodycz. Te racuszki konkurować mogą jedynie z racuchami z jabłkami. W sumie może i dobrze, że na młode jabłka musimy jeszcze trochę poczekać, bo byłoby za dużo dobrego na raz;)

Polecam również inne przepisy na racuszki: 


Drożdżowe racuszki z rabarbarem


Składniki (na ok 24 sztuki):


1 szklanka mleka
2 jajka
1 i 2/3 szklanki mąki 
3 łyżki cukru
15g drożdży
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka spirytusu 
3-4 łodygi rabarbaru
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Mleko lekko podgrzać. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę (najpierw wsypać 1/5 szklanki, resztę dosypać później w zależności od konsystencji ciasta) i zmiksować na jednolite ciasto. Pod koniec mieszania wlać spirytus. Jeśli ciasto jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - dosypać trochę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rabarbar pokroić w 0,5cm kawałki.
Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, wymieszać z rabarbarem. 
Na rozgrzaną patelnię wlać olej (ja wlewam na ok 1cm). 
Łyżkę namoczyć w wodzie, następnie nabrać ciasto i wyłożyć na patelnię. Placki wykładać w odstępach, ponieważ podczas smażenia trochę urosną. Smażyć ok. minuty na średnim/małym ogniu pod przykryciem, odwrócić i smażyć jeszcze ok minut. 
Po usmażeniu racuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.
Smacznego! 
 

2 komentarze:

Drukuj