Podobnie jak owsianka, serniczki z patelni zazwyczaj jadane są na słodko. Ale skoro owsiankę można jeść na słono, np z pieczarkami, to z pewnością syrniki również. Zdecydowałam, że przygotuje je ze szpinakiem i nie zawiodłam się: wyszły bardzo smaczne, sycące, ale przy tym lekkie. Czyli śniadanie jak marzenie:)
Polecam także inne przepisy na serniczki z patelni:
- Syrniki z mąką ryżową
- Syrniki z czekoladowym nadzieniem
- Syrniki z mascarpone
- Syrniki bananowe
- Syrniki z patelni
- Syrniki owsiane
Syrniki ze szpinakiem
Składniki (na 8 sztuk):200g twarogu
1 jajko
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki tartego sera
garść szpinaku (dałam mrożony)
2-3 listki czosnku niedźwiedziego
szczypta soli
mąką do obtoczenia
olej do smażenia
do podania: jogurt, sos
Szpinak porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek niedźwiedzi posiekać.
Twaróg rozetrzeć z solą, serem i jajkiem. Płatki zmielić (np. w młynku do kawy), wsypać do twarogu. Wymieszać. Dodać szpinak i czosnek niedźwiedzi, wymieszać.
Masę podzielić na 8 kawałków, obtoczyć w mące, uformować kulki, spłaszczyć na grubość palca.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wyłożyć syrniki, smażyć na małym/średnim ogniu a każdej strony, aż się zarumienią (ok 2-3 minuty z każdej strony).
Podawać z jogurtem albo ulubionym sosem.
Smacznego!
zawsze jadłam je na słodko, super pomysł!
OdpowiedzUsuńoj musze wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno.:)