środa, 1 kwietnia 2020

Syrniki ze szpinakiem

 
Podobnie jak owsianka, serniczki z patelni zazwyczaj jadane są na słodko. Ale skoro owsiankę można jeść na słono, np z pieczarkami, to z pewnością syrniki również. Zdecydowałam, że  przygotuje je ze szpinakiem i nie zawiodłam się: wyszły bardzo smaczne, sycące, ale przy tym lekkie. Czyli śniadanie jak marzenie:)

Polecam także inne przepisy na serniczki z patelni:


Syrniki ze szpinakiem

Składniki (na 8 sztuk):
200g twarogu
1 jajko
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki tartego sera
garść szpinaku (dałam mrożony)
2-3 listki czosnku niedźwiedziego
szczypta soli
mąką do obtoczenia
olej do smażenia
do podania: jogurt, sos 

Szpinak porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek niedźwiedzi posiekać.
Twaróg rozetrzeć z solą, serem i jajkiem. Płatki zmielić (np. w młynku do kawy), wsypać do twarogu. Wymieszać. Dodać szpinak i czosnek niedźwiedzi, wymieszać.
Masę podzielić na 8 kawałków, obtoczyć w mące, uformować kulki, spłaszczyć na grubość palca.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wyłożyć syrniki, smażyć na małym/średnim ogniu a każdej strony, aż się zarumienią (ok 2-3 minuty z każdej strony).
Podawać z jogurtem albo ulubionym sosem.
Smacznego!

3 komentarze:

Drukuj