Mimo że mrożone owoce i warzywa dostępne są w sklepach
przez cały rok, domowe zamrażarki często są wypełnione darami z własnego
ogródka. Zalegają w nich woreczki i pojemniki z fasolką szparagową, słodką
papryką, zielonym groszkiem, liśćmi szpinaku, soczystymi wiśniami,
aromatycznymi truskawkami albo własnoręcznie zbieranymi grzybami. Wraz ze
zmianą pogody, wiosna przynosi także zmiany w kuchni. Chce się gotować lżej,
częściej sięgając po nowalijki. Zanim jednak sięgniemy po pierwsze wiosenne
warzywa, powoli trzeba pozbywać się zapasów z zamrażarki, żeby zrobić miejsce
na tegoroczne plony.
Z zamrożonych owoców na szybko można przygotować na
przykład wszelakie koktajle, a gdy mamy nieco więcej czasu można skusić się na
upieczenie crumble, czyli owoców pod kruszonka czy też puddingu z chałki,
ulepić pierogi albo ugotować kisiel albo kompot. Warzywa najczęściej dodaje się
do zup, zarówno kremowych, jak i tradycyjnych, ale również mogą być świetnym
dodatkiem do sosów, omletu czy potraw typu kaszotto. W sezonie
oczywiście można, a nawet zachęcam, by zastąpić je świeżymi.
Pomysł na szybki obiad, a przy okazji wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka oraz szpinaku, który być może zalega gdzieś w zamrażarce. Oczywiście można użyć świeżego szpinaku, będzie nawet szybciej;) Polecam również przepisy na inne dania z makaronem
- Tradycyjna carbonara
- Gnocchi z sosem pomidorowym i serem
- Pasta alla norma sicilana
- Spaghetti z pesto
- Muszelki (conchiglioni) nadziewane serem
- Ravioli w kurkami i kurczakiem
- Tagliatelle z krewetkami i pomidorami
- Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem
- Tagliatelle z krewetkami w winie
- Makaron z warzywami w winnym sosie
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki (na 2 porcje):spora garść mrożonych liści szpinaku (może być również świeży)
kawałek pieczonego kurczaka
100ml śmietanki
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 suszone pomidory
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka oliwy lub oleju z suszonych pomidorów
sól
pieprz
5-6 orzechów włoskich (wyłuskanych, posiekanych)
150g makaronu capellini (lub spaghetti, tagliatelle)
Mięso i pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso i suszone pomidory, smażyć przez kilka minut. Dodać szpinak, smażyć aż szpinak odparuje. Dodać śmietankę, wymieszać, zagotować. Gotować kilka minut, żeby sos nabrał gęstości. Doprawić do smaku.
W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzić, wyłożyć na talerze, na makaron wyłożyć sos, posypać serem i orzechami.
Smacznego!
połączenie dla mnie!
OdpowiedzUsuń