niedziela, 19 kwietnia 2020

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem







Mimo że mrożone owoce i warzywa dostępne są w sklepach przez cały rok, domowe zamrażarki często są wypełnione darami z własnego ogródka. Zalegają w nich woreczki i pojemniki z fasolką szparagową, słodką papryką, zielonym groszkiem, liśćmi szpinaku, soczystymi wiśniami, aromatycznymi truskawkami albo własnoręcznie zbieranymi grzybami. Wraz ze zmianą pogody, wiosna przynosi także zmiany w kuchni. Chce się gotować lżej, częściej sięgając po nowalijki. Zanim jednak sięgniemy po pierwsze wiosenne warzywa, powoli trzeba pozbywać się zapasów z zamrażarki, żeby zrobić miejsce na tegoroczne plony.

Z zamrożonych owoców na szybko można przygotować na przykład wszelakie koktajle, a gdy mamy nieco więcej czasu można skusić się na upieczenie crumble, czyli owoców pod kruszonka czy też puddingu z chałki, ulepić pierogi albo ugotować kisiel albo kompot. Warzywa najczęściej dodaje się do zup, zarówno kremowych, jak i tradycyjnych, ale również mogą być świetnym dodatkiem do sosów, omletu czy potraw typu kaszotto. W sezonie oczywiście można, a nawet zachęcam, by zastąpić je świeżymi.
Pomysł na szybki obiad, a przy okazji wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka oraz szpinaku, który być może zalega gdzieś w zamrażarce. Oczywiście można użyć świeżego szpinaku, będzie nawet szybciej;)

Polecam również przepisy na inne dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki (na 2 porcje):
spora garść mrożonych liści szpinaku (może być również świeży)
kawałek pieczonego kurczaka
100ml śmietanki
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 suszone pomidory

2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka oliwy lub oleju z suszonych pomidorów
sól
pieprz
5-6 orzechów włoskich (wyłuskanych, posiekanych)
150g makaronu capellini (lub spaghetti, tagliatelle)

Mięso i pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso i suszone pomidory, smażyć przez kilka minut. Dodać szpinak, smażyć aż szpinak odparuje. Dodać śmietankę, wymieszać, zagotować. Gotować kilka minut, żeby sos nabrał gęstości. Doprawić do smaku.
W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzić, wyłożyć na talerze, na makaron wyłożyć sos, posypać serem i orzechami.
Smacznego!
 

1 komentarz:

Drukuj