Biała kiełbasa najczęściej pojawia się na stole właśnie w okresie wielkanocnym. Przygotowywana na różne sposoby - w żurku, zapiekana, duszona, w sosie, w cieście... U nas od lat podawana biała kiełbasa zapiekana z cebulą. Smakuje wyśmienicie z chrzanem i ziemniakami. Polecam nie tylko na święta;)
Polecam do przygotowania też inne przepisy na białą kiełbasę:
- Zapiekany wieniec kiełbasy na warzywach
- Biała kiełbasa z pieca w piwno-musztardowym sosie
- Biała kiełbasa zapiekana w cydrze
- Żurek z sadzonym jajkiem przepiórczym
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą
Składniki (na 5-6 porcji) :1 kg białej kiełbasy (dałam surową, ale można też użyć parzonej)
4 cebule (ok pół kg)
0,5 szklanki białego wytrawnego wina (lub jasnego piwa)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka miodu
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
kilka gałązek tymianku
Naczynie żaroodporne posmarować olejem.
Cebule obrać i pokroić w półksiężyce.
Do brytfanki wyłożyć kiełbaski i cebulę.
Wino, sos sojowy, miód, musztardę i zioła wymieszać, polać kiełbasę. Naczynie przykryć pokrywką lub folią, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 25 minut, od czasu do czasu polewając kiełbaski sosem z brytfanki.
Podawać z chrzanem, ziemniakami - wg uznania.
Smacznego!
oj, zjadłabym z chęcią!
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dobra, nawet 3 letni synek się nią zapadał :)
OdpowiedzUsuńSuper:)
Usuń