poniedziałek, 2 marca 2020

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta jest obłędna! Cytrynowa, z delikatną bezą... łatwa w przygotowaniu, a przy okazji można wykorzystać białka, które zostały po niedawnym tłustym czwartku:)

Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami:


Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

Składniki:
ciasto:
170g mąki
10g mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
100g masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody lub śmietany

nadzienie:
3 cytryny (najlepiej ekologiczne)
3 jajka
150g cukru 
100ml jogurtu naturalnego
100ml śmietanki

beza:
4 białka
120g drobnego cukru

Przesiać obie mąki i cukier puder, dodać masło, posiekać, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko, wodę/śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Następnie rozwałkować na grubość ok 5-6mm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przenieść do formy na tartę (24cm), wyłożyć nim formę, brzegi ściąć (można to zrobić wałkując ciasto po krawędziach formy). Resztki ciasta wykorzystałam do upieczenia tartaletek.
Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Na cieście położyć kawałek papieru do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne (lub fasole), wstawić do nagrzanego piekarnika (190stC), piec 10 minut, następnie usunąć papier z kulkami i podpiec jeszcze przez 10 minut.
Póki ciasto się piecze, przygotować nadzienie. Cytryny dobrze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Skórkę, sok, cukier, jajka rozmieszać trzepaczką (lub mikserem na najniższych obrotach), wlać jogurt i śmietankę, wymieszać. Nadzienie wylać na podpieczony spód.
Tartę wstawić z powrotem do piekarnika, piec ok 30 minut, aż masa na środku będzie ścięta.
Tartę wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Przygotować bezę: białka i cukier umieścić w misce, miskę ustawić na kąpieli wodnej. Podgrzewać mieszając, aż białka osiągną temp. ok 60stC. Zdjąć z kąpieli wodnej i ubijać mikserem do uzyskania gładkiej, lśniącej bezy (ok 5-6 minut). Bezę wyłożyć na tartę, opalić palnikiem.
Podawać od razu.
Smacznego!

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą


7 komentarzy:

  1. idealna! uwielbiam ten smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to jest strzał w 10 jeśli o moje ulubione smaki i desery chodzi! Cudownie wygląda i z chęcią wypróbuję jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam do podzielenia się efektem, np podsyłając zdjęcie na fb:)

      Usuń
  3. Uwielbiam tartę z bezą. Moja mama taką robi i jest obłędna :) Na co dzień unikam słodyczy, ale jak jadę do rodziców i mają tartę to nie jestem w stanie sobie odmówić spróbowania jej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skąd ja to znam;) mamie nie sposób odmówić zjedzenia czegoś słodkiego:)

      Usuń

Drukuj