Quinoa czy też komosa ryżowa pojawiła się na sklepowych półkach już dobrych kilka lat temu wraz z modą na zdrowe odżywianie. Razem z nią chia, jagody acai oraz inne zagraniczne superfoods. I choć od tamtego boomu trochę czasu już minęło, a quinoa ustąpiła miejsca naszym rodzimym kaszom, lubię wracać do jej smaku, szczególnie w sałatkach i daniach typu kaszotto.
Kiedyś rzuciło mi się w oczy opakowanie sałatki z quinoa i burakiem, pomyślałam, że mogłabym przecież przygotować coś podobnego w domu, dodają składniki według własnego gustu i zwartości lodówki. A ponieważ w lodówce akurat miałam ugotowany burak, który pozostał po ćwikle, cukinię i ser, to zestawienie składników nasunęło się samo. Sypnęłam jeszcze garść orzechów włoskich, skropiłam lekko sokiem z cytryny i oliwą... I nieskromnie powiem, że wyszła pyszna!
Kolejnym jej plusem jest to, że można ją jeść na ciepło jako samodzielne danie albo jako dodatek do pieczonej ryby.
Moja kulinarna intuicja podpowiada, że z kaszą gryczaną albo perłową też będzie dobrze smakować:)
Polecam również inne "buraczane" przepisy:
- Sałatka z rukolą, burakiem i serem
- Pasta z buraka i słonecznika
- Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i selerem
- Sałatka z quinoa i burakiem
- Surówka z kiszonych buraków
- Pęczotto z burakami i chorizo
- Pierogi z botwiną i fetą
Sałatka z quinoa i burakiem
Składniki (na 4 porcje):2/3 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
2 ugotowane buraki (ok 250g)
1 cukinia
garść orzechów włoskich
50g sera typu parmezan
oliwa
sól
pieprz
sok z cytryny
Kaszę ugotować na sypko: do gotującej się wody wsypać kaszę (2/3 szklanki kaszy - 1 szklanka wody), lekko posolić, gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż prawie cała woda się wchłonie, a kasza będzie al dente. Zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce, żeby odparowała (można np. przykryć kocem) na ok 15 minut. Następnie ostudzić.
Cukinię pokroić w pół lub ćwierć plasterki, lekko zrumienić na niedużej ilości oliwy.
Buraki obrać i pokroić w kostkę.
Orzechy posiekać.
Ser zetrzeć na płatki lub na tarce.
Komosę, buraki, cukinię i orzechy wymieszać, doprawić solą, sokiem z cytryny, oliwą. Z wierzchu posypać serem.
Smacznego!
bardzo zdrowo i smacznie;)
OdpowiedzUsuńTaaak!!! Komosa to bardzo zdrowe zboże:)
UsuńJak tu wiosennie, jest pięknie! ; )
OdpowiedzUsuńdziękuję, zapraszam częściej;)
UsuńJakie pyszności! U mnie też ostatnio tak zdrowo i kolorowo. Do tego piję mnóstwo herbaty i wody mineralnej :) Postanowiłam na jakiś czas odstawić kawę i słodycze.
OdpowiedzUsuńSłuszna decyzja:) ja niestety nie umiem zrezygnować ze słodyczy...
Usuń