Do kawy albo mleka są w sam raz;)
Polecam również inne przepisy na zdrowe ciasteczka:
- Ciastka owsiane bez cukru
- Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą
- Ciastka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą
- Ciasteczka owsiano-bananowe z czekoladą i orzechami
- Owsiane ciastka razowe z czekoladą
- Owsiano-daktylowe kulki mocy
Owsiane ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym (bez cukru)
Składniki (na ok 25 sztuk):1 banan (mocno dojrzały)
1 małe jajko
3 łyżki masła orzechowego
2 szklanki płatków owsianych (zwykłych)
7-8 daktyli (ok 100g, dałam świeże, suszone trzeba wcześniej namoczyć we wrzątku)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
70g gorzkiej czekolady
2 garści orzechów (dałam włoskie)
opcjonalnie: łyżka sezamu, mak, żurawina, rodzynki
Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko, daktyle, masło orzechowe. Wszystko razem zmiksować blenderem.
2/3 szklanki płatków owsianych zmielić w młynku do kawy (nie za drobno), wsypać do masy bananowej. Dodać proszek, całe płatki owsiane, wymieszać. Czekoladę i orzechy posiekać, wsypać do ciasta, wymieszać. Można dodać również żurawinę albo rodzynki, sezam lub mak.
Ciasto powinno być lekko klejące, ale gęste.
Blachę wyłożyć papierem.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najłatwiej to robić zwilżonymi dłońmi), spłaszczać i układać na blasze w niewielkich odstępach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 17-20 minut w temp. 180stC.
Smacznego!
U mnie na blogu tez te ciastka
OdpowiedzUsuńproste i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń