Jak wygląda śniadanie na meksykańskim rancho? Nie wiem:) ale ponoć serwowane są huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku. I to danie bardzo mnie przekonuje smakiem i wyglądem. Jego głównymi składnikami są jajka, pomidory, papryka, fasola, cebula oraz placki tortilli, na których jest podawane. I choć wydaje się czasochłonne, to jak najbardziej nadaje się na weekendowe polskie śniadanie:)
Wersja prosta tego dania zakłada użycie gotowych tortilli, przygotowanie pasty fasolowej i salsy pomidorowej oraz usmażenie jajek. Ja jednak pokusiłam się o wersję na bogato i zrobiłam dodatkowo paprykowy sos na ciepło oraz usmażyłam domowe tortille.
Polecam również inne przepisy na dania z jajkiem w roli głównej:
- cilbir- jajka po turecku
- kanapki z grzybami i jajkiem
- bakłażan z pomidorami i jajkiem
- omlet z mozzarellą i pomidorami
- szakszuka z serdelkami
- szakszuka
Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku
Składniki (na 2 porcje):2 placki tortilli
2 duże mięsiste pomidory
1 czerwona papryka
1 papryczka chili (opcjonalnie)
pół puszki czerwonej fasoli (lub czarnej)
1 cebula
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
pół awokado
oliwa
sól
pieprz
kumin
papryka słodka wędzona
sok z cytryny
natka pietruszki i kolendry (opcjonalnie)
Przygotować salsę: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Połowę odłożyć do przygotowania sosu paprykowego na ciepło. czerwona cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. kilka gałązek pietruszki (i kolendry - jeśli lubimy) posiekać. Awokado pokroić w kostkę. Cebulę, pietruszkę i awokado dodać do pomidora, doprawić do smaku solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Przygotować pastę fasolową: cebulę obrać, pokroić w kostkę. Połowę cebuli odłożyć do sosu paprykowego. Resztę smażyć na niewielkiej ilości oliwy, aż będzie miękka (ok 3 minut), posypać szczyptą kuminu, chwile smażyć, następnie dodać fasolę, podlać odrobinę wody (lub zalewy z fasoli), za pomocą tłuczka (lub widelca) rozgnieść fasolę. Jeśli pasta będzie bardzo gęsta, dolać jeszcze odrobinę wody. Doprawić do smaku.
Przygotować pastę paprykową: z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Papryczkę chili posiekać. Pozostałą cebulę zeszklić na oliwie, dodać posiekany czosnek. Chwilę smażyć razem, dodać pomidory i paprykę, smażyć mieszając, aż pomidory puszczą sok, przykryć i dusić ok 5-10 minut, aż papryka będzie miękka, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
Jajka usmażyć na niewielkiej ilości oliwy lub na wodzie.
Na talerzu położyć po jednym placku tortilli, na tortille wyłożyć pastę fasolową, sos paprykowy, jajko oraz salsę pomidorową.
Smacznego!
Wyglada super! az mi zachcialo jajek
OdpowiedzUsuńsycące i takie kolorowe!
OdpowiedzUsuńTo cała feeria smaków!
OdpowiedzUsuń