Twarogowe placuszki to dobry pomysł na śniadanie, gdy w lodówce zalega pół kostki twarogu i nie mam pomysłu na jego wykorzystanie. Za mało na serniki, za dużo na kanapkę, a na placki w sam raz:)
Polecam również inne przepisy na racuszki:
- Racuszki z jabłkami
- Racuszki z makiem i żurawiną
- Placuszki z jabłkami
- Drożdżowe racuszki z rabarbarem
- Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą
- Czekoladowe placuszki owsiane
Twarogowe placuszki
Składniki (na 10 sztuk):100g twarogu
3 łyżki jogurtu
1 jajko
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 lekko kopiaste łyżki mąki
po pół łyżeczki sody i proszku
Twaróg rozetrzeć z cukrem i jajkiem, dodać jogurt, wsypać sodę i proszek, wymieszać, wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na średnim/małym ogniu.
Podawać z dżemem, miodem, orzechami - wg gustu:)
Smacznego!
moje ulubione poranne placki!
OdpowiedzUsuńMoja córka je uwielbia :) Pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! Już wiem co zrobię jutro na śniadanie. Myślę, że moje córki też z checią zjedzą. Bardzo lubię takie proste przepisy z których wychodzi naprawdę smaczne i sycące danie.
OdpowiedzUsuńu nas lubią je i dzieci, i dorośli:)
Usuń