Kolejnym twarogowym przysmakiem z czasów mojego dzieciństwa były soczniki. Są to kruche ciastka z twarogowym nadzieniem. Kupowałam je, gdy wracałam do domu ze szkoły. Były dość spore, jeden taki wystarczał mi na 15 minut drogi:) Mam nawet w starym kucharskim kajecie zapisany przepis na soczniki, który lekko zmodyfikowałam.
Wyraz socznik (soczeń) pochodzi słowa "sok". Początkowo były to postne placki posmarowane sokiem wytłoczonym z nasion lnu czy konopi, czyli olejem, lub też placki z ciasta na bazie "soku". Olej ten nazywa się "socziwo" (сочиво) i wykorzystywany jest szczególnie podczas przygotowania potraw na Wigilię (Soczelnik - Сочельник).
Soczniki - kruche ciastka z twarogiem
Składniki (na 16 sztuk):ciasto:
150g miękkiego masła
350g mąki
80g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
350g twarogu
30g mąki
30g manny
1 łyżka śmietany
2 łyżki cukru waniliowego
1 duże jajko
opcjonalnie: rodzynki
dodatkowo: 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania ciasta
cukier puder do posypania
Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodawać po jednym jajku.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą owinąć folią, schłodzić przez ok 40 minut.
W międzyczasie zrobić nadzienie: twaróg zblendować z jajkiem, śmietaną i cukrem. Dodać mąkę i kaszę mannę, wymieszać, można również dodać rodzynki.
Oba kawałki ciasta podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulę, a następnie rozwałkować na podłużne placki o grubości ok 5mm (ciasto nie może być zbyt cienkie).
Na połowę każdego placka wyłożyć łyżkę nadzienia, przykryć drugą połówką.
Soczniki układać na blasze, posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 180stC.
Po upieczeniu ostudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Nie słyszałam o nich ale mojej rodzice by smakowały :)
OdpowiedzUsuńw takim razie trzeba upiec;)
UsuńMiałam okazję zrobić coś podobnego i wszyscy prosili o więcej. Sprawdzę i ten przepis i w sumie zrobię taką zagadkę czym się różni mój przepis od tego we wpisie swojej rodzince. Pozdrawiam gorąco!
Usuńz pewnością bym je pokochała, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńpolecam;)
UsuńCzy te zdjęcia to Ty robiłaś, czy wzięłaś z neta? Wyglądaj mega pysznie!!! Ja jutro spróbuje sama zrobic
OdpowiedzUsuńhmmm, potraktuję to jako komplement;) Oczywiście, że robiłam zdjęcia i soczniki też:)))
UsuńWygląda naprawdę apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kurche cistka. Ładnie wyszło, mega pysznie!
OdpowiedzUsuńRozumiem, że przepis wypróbowany?;) Super!!
UsuńZdjęcia są przepiękne! A kruche ciasteczka fenomenalne.
OdpowiedzUsuńdziękuję i zachęcam do upieczenia;)
UsuńDo sera jaka mają zwykla ?
OdpowiedzUsuńMąka zwykła, pszenna
UsuńJejku super blog, normalne pyszne przepisy bez kombinacji ze składnikami. Nieraz co jesy piękne jest mało powszechne, a szkoda 😉
OdpowiedzUsuńOjej! ależ mi miło ;) zapraszam częściej po proste i smaczne przepisy ;)
UsuńA ile takie pyszności mają kalorii?
OdpowiedzUsuńTo już dietedyk pewnie policzy:)
UsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! I bardzo polecam!
UsuńO mamo, idealne! Miałam iść spać, ale nie zasnę teraz:) Brakuje mi parę składników i niestety dopiero jutro zabiorę się za Twoje soczniki. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTrzymam zatem kciuki!
UsuńO mamo, idealne! Miałam iść spać, ale nie zasnę teraz:) Brakuje mi parę składników i niestety dopiero jutro zabiorę się za Twoje soczniki. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten pomysł:)
UsuńPrzepysznie wyglądają. Gdyby mi jedzenie wychodziło chociaż w połowie tak ładnie jak na zdjęciach to byłabym w 7 niebie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję! Myślę, że jest bardzo apetyczne. Czasem wystarczy niewiele, by dodać potrawie nieco uroku: kilka listków natki na gulaszu, koperek na zupie, cukier puder na ciateczkach...
UsuńWyglądają tak apetycznie, zdjęcia dodatkowo zachęcają, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń