Zupa z karpia to alternatywa dla wigilijnego barszczu czy zupy grzybowej. Można podać ją z kawałkiem ryby albo z pierożkami z rybą. Można też do zupy dodać ziemniaki, ja jednak wolę wersję typu rosół.
Polecam również Zupa rybna z papryką
zupa:
2 głowy i kręgosłupy z karpia (albo innej ryby, np. dorsza, pstrąga, łososia)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora ok 10cm
1 cebula
2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
natka pietruszki
sól
pieprz
pierożki z rybą:
ciasto:
1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki wody
sól
łyżeczka oleju
nadzienie:
1 płat karpia (ok 500g)
1 cebula
ząbek czosnku
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki oleju
sól
pieprz
tymianek
Marchew i pietruszkę obrać, przekroić na pół. Cebulę opalić nad ogniem. W garnku umieścić warzywa (oprócz natki pietruszki), liście laurowe i ziele angielskie, zalać 2 litrami wody, zagotować, gotować 20 minut, następnie włożyć ryby, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywką ok 40 minut. Wyjąć marchew i ryby, marchew pokroić, z ryb obrać kawałki mięsa.
Wywar przecedzić, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać marchew, kawałki mięsa ryby.
Przygotować pierożki: gorącą wodą zalać mąkę, wsypać sól i wlać olej, wyrobić miękkie ciasto. Ciasto owinąć folią, pozostawić na 30 minut.
Przygotować nadzienie: z karpia odkroić mięso, usunąć ości, posiekać drobno (można zmielić). Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju, dodać posiekany czosnek, ostudzić. Karpia wymieszać z cebulą, manną, doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać nieduże kółka (u mnie 6cm), na każde wyłożyć nadzienie, zlepić brzegi. Pierożki wrzucić do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, lekko skropić olejem, żeby się nie posklejały.
Pierożki włożyć do talerzy, zalać zupą, posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Zupa z karpia z pierożkami
Składniki:zupa:
2 głowy i kręgosłupy z karpia (albo innej ryby, np. dorsza, pstrąga, łososia)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora ok 10cm
1 cebula
2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
natka pietruszki
sól
pieprz
pierożki z rybą:
ciasto:
1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki wody
sól
łyżeczka oleju
nadzienie:
1 płat karpia (ok 500g)
1 cebula
ząbek czosnku
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki oleju
sól
pieprz
tymianek
Marchew i pietruszkę obrać, przekroić na pół. Cebulę opalić nad ogniem. W garnku umieścić warzywa (oprócz natki pietruszki), liście laurowe i ziele angielskie, zalać 2 litrami wody, zagotować, gotować 20 minut, następnie włożyć ryby, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywką ok 40 minut. Wyjąć marchew i ryby, marchew pokroić, z ryb obrać kawałki mięsa.
Wywar przecedzić, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać marchew, kawałki mięsa ryby.
Przygotować pierożki: gorącą wodą zalać mąkę, wsypać sól i wlać olej, wyrobić miękkie ciasto. Ciasto owinąć folią, pozostawić na 30 minut.
Przygotować nadzienie: z karpia odkroić mięso, usunąć ości, posiekać drobno (można zmielić). Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju, dodać posiekany czosnek, ostudzić. Karpia wymieszać z cebulą, manną, doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać nieduże kółka (u mnie 6cm), na każde wyłożyć nadzienie, zlepić brzegi. Pierożki wrzucić do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, lekko skropić olejem, żeby się nie posklejały.
Pierożki włożyć do talerzy, zalać zupą, posypać natką pietruszki.
Smacznego!
bardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuń