Warsztaty kulinarne Sokołów – Boże Narodzenie
Przepisy Matteo Brunetti, gościa specjalnego warsztatów
TORTELLINI IN BRODO
Składniki
na wywar:
Łopatka
wołowa Sokołów 500 g
Mostek
wołowy Sokołów 400 g
Marchewka
100 g
Seler
naciowy 60 g
Cebula
biała 100 g
Pomidory
malinowe 150 g
Oliwa
40 g
Sól,
pieprz do smaku
Kilka
liści laurowych
Składniki na tortellini:
Do świeżego makaronu:
Mąka pszenna 500 – 400 g
Jajka – 4-5 sztuk
Do farszu:
Polędwica wołowa Sokołów 100 g
Schab wieprzowy Sokołów 100 g
Szynka sarmacka Sokołów 100 g
Parmezan 200 g
Masło 20 g
1 duże jajko
Gałka muszkatołowa
sól, pieprz, oliwa
Do świeżego makaronu:
Mąka pszenna 500 – 400 g
Jajka – 4-5 sztuk
Do farszu:
Polędwica wołowa Sokołów 100 g
Schab wieprzowy Sokołów 100 g
Szynka sarmacka Sokołów 100 g
Parmezan 200 g
Masło 20 g
1 duże jajko
Gałka muszkatołowa
sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie wywaru:
Do bardzo dużego garnka wkładamy wszystkie
składniki grubo pokrojone i obrane, wlewamy wodę i zagotowujemy. Jeżeli
wytworzy się pianka, zdejmujemy ją chochlą. Gotujemy długo, na wolnym ogniu.
Przygotowanie
tortellini:
Najpierw przygotowujemy ciasto do makaronu -
mieszamy mąkę z jajkami i zagniatamy, aż będzie gładkie. Przykrywamy folią i
wstawiamy do lodówki na 20 minut. Do farszu kroimy wszystkie mięsa (oprócz wędlin)
w kostkę, smażymy na patelni z masłem, aż wypuści wszystkie soki. Czekamy, aż
ostygnie i blendujemy razem z wędlinami, parmezanem, solą, pieprzem i gałką
muszkatołową. Rozwałkowujemy makaron do ok. 0,6 mm czyli bardzo cienko. Kroimy
ciasto w kwadraty 4x4 cm. Wykładamy na każdy kwadrat pół łyżeczki farszu i
zamykamy najpierw na trójkąt, potem lekko rolujemy do połowy trójkąta i
zawijamy dookoła palca, łączymy 2 końcówki. Gotujemy w wywarze i podajemy
bezpośrednio po ugotowaniu.
TORRONE BIANCO MORBIDO
Składniki:
Cukier
biały 220 g
Miód
z akacji (lub jak najjaśniejszy) 150 g
Białko
z jednego jajka
Migdały
bez skórki 200 g
Pistacje
nie solone 70 g
Orzechy
laskowe 80 g
Woda
70 g
Cytryna
1 szt.
2
duże opłatki cukiernicze (format A4 lub A3)
Przygotowanie:
Wszystkie bakalie wkładamy do piekarnika (100°C).
W robocie kuchennym ubijamy białko z małą ilością cukru. W rondelku podgrzewamy
resztę cukru z wodą i dwoma łyżkami miodu na średnim ogniu. W drugim rondelku
podgrzewamy resztę miodu, również na średnim ogniu. Miód musi osiągnąć 124°C, a
cukier 144°C. Gdy osiągną temperaturę, dolewamy małym strumieniem miód do
białka, cały czas ubijając, a następnie cukier. Dodajemy też skórkę z jednej
cytryny. Wyłączamy robota kuchennego i dodajemy wszystkie bakalie, a następnie
mieszamy szpatułą. W brytfance wykładamy jedną warstwę opłatka, na to masę białą
i przykrywamy drugą warstwą opłatka. Nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na
kilka godzin, lub trzymamy w temperaturze pokojowej przez całą noc.
kolejne wspaniałe przepisy!
OdpowiedzUsuń