wtorek, 17 grudnia 2019

Sałatka na ciepło z brukselki z orzechami


Niektóre smaki dzieciństwa pozostają w naszej pamięci jako te wyjątkowe, które kojarzą się nam z domem, czymś przyjemnym, smacznym. Inne natomiast zapadają w pamięć po pewnych przeżyciach kulinarnych, niestety nie zawsze przyjemnych. Do dziś wiele osób nie lubi szpinaku, bo kiedyś w przedszkolu musiało zjeść zieloną szpinakową papkę. Brukselka u niektórych budzi podobne wspomnienia. Owszem, jest ona warzywem o specyficznym, mocno kapuścianym smaku. Być może po spróbowaniu takiej sałatki ktoś przejdzie na drugą stronę mocy i pokocha te urocze male kapustki? Wszystko za sprawą orzechowego sosu. U nas ostatnio jest zjadana w takiej właśnie postaci i ciągle chcemy więcej;)

Polecam również inne przepisy na dania z kapusty:



Sałatka z brukselki z orzechami 

Składniki (na 2 porcje):
300g brukselki
2 ząbki czosnku
garść orzechów włoskich
kilka śliwek lub ze 2 łyżki żurawiny
2 łyżki oliwy 
sos:
1 łyżka masła orzechowego (arachidowego)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
sok z ćwiartki limonki

Brukselkę umyć, w miarę możliwości oddzielić listki, resztę główek przekroić na pół.
Czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać brukselkę. Smażyć mieszając lub potrząsając patelnią, żeby kapusta się zrumieniła. Przykryć pokrywką, dusić na małym ogniu ok 2-3 minut (ma tylko trochę zmięknąć).
Orzechy posiekać, śliwki pokroić.
Składniki sosu wymieszać.
Brukselkę przełożyć z patelni do miski, wymieszać z sosem, posypać orzechami i śliwkami.
Podawać na ciepło.
Smacznego!

 



1 komentarz:

Drukuj