Warsztaty kulinarne Sokołów – Boże Narodzenie
Przepisy Dominika Moskalenko, szefa kuchni Sokołów
Polędwica Wellington
Polędwica wołowa zapiekana w cieście
Składniki:
Polędwica wołowa Sokołów Uczta Qulinarna – 1-1,5 kg
Czerwona cebula – 2 szt.
Pieczarki – 500 g
Czosnek – 2-3 ząbki
Świeży szpinak – 300 g
Ciasto francuskie – 1 opakowanie
Olej lub masło klarowane
Sól, pieprz
Żółtko
Mocne espresso
Składniki
na ciasto naleśnikowe:
Jajko
Odrobina wody
Mąka, mleko – w równych proporcjach objętościowych
Przygotowanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe
miksujemy. Na przetartej olejem patelni smażymy kilka naleśników. Muszą być
bardzo cienkie i równe. Zamiast smarowania patelni tłuszczem, możemy dodać do
ciasta odrobinę oleju.
Czerwoną cebulę szatkujemy w drobną
kostkę. Pieczarki po uprzednim obraniu, miksujemy na drobne cząstki. Na
rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym podgrzewamy cebulę do lekkiego
zeszklenia. Następnie dodajemy zmiksowane pieczarki. Niewielka ilość czosnku
wzbogaci smak potrawy. Całość podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu, aż grzyby
zmiękną i nabiorą aromatu.
Mięso przyprawiamy solą i
pieprzem. Następnie wkładamy na rozgrzany olej i obsmażamy na złotobrązowy
kolor z każdej strony. Podobnie jak farsz, polędwica musi ostygnąć. W tym
czasie przygotowujemy szpinak. Opłukane liście młodego szpinaku doprawiamy solą
i pieprzem. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy bardzo krótko.
Następnie musimy zawinąć mięso i farsz w naleśniki, a potem w ciasto
francuskie. Na rozłożonych naleśnikach układamy warstwę grzybów i posolonego
szpinaku, po czym wykładamy polędwicę. Naleśniki odbiorą nadmiar wody z farszu,
co sprawi, że ciasto francuskie będzie kruche. Całość owijamy ciastem
naleśnikowym. Ostatnią warstwą jest ciasto francuskie. Polędwica Wellington
musi mieć złotawy kolor. Aby go uzyskać, mieszamy żółtko z odrobiną mocnego
espresso i taką emulsją smarujemy przygotowany rulon. Danie wkładamy do
piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 30 minut. Odkrawamy „piętki” i
kroimy bochen na plastry o grubości ok. 2 cm.
Yorkshire pudding, serwowany z chrupiącym
bekonem, pasztetem, pastami warzywnymi
Składniki:
Mleko
– 1 szklanka
Mąka
pszenna – 1 szklanka
Jajka
– 8 sztuk
Sól
Olej
– szklanka
Dodatki:
Wysmażone
plastry boczku surowego wędzonego Sokołów
Pasztet
Sokołów Naturrino
Pasty
warzywne i hummusy Z Gruntu Dobre
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (poza olejem) mieszamy i
dokładnie roztrzepujemy. Masa powinna być gładka. Odstawiamy ją na około
kwadrans. Do żaroodpornych foremek typu „muffins” wlewamy olej mniej więcej do
połowy głębokości foremek i podgrzewamy w piekarniku (200°C). Następnie foremki
z dobrze rozgrzanym olejem zalewamy przygotowanym wcześniej ciastem. Duża ilość
rozgrzanego w foremce oleju pozwoli na bardzo istotną początkową fazę smażenia
się ciasta. Następnie pieczemy ok. 20 minut, do wyrośnięcia, uzyskania
złotobrązowego koloru i chrupkości.
Tatar z polędwicy wołowej
Składniki:
250 g polędwicy wołowej Uczta
Qulinarna Sokołów
2 małe szalotki
50 g kaparów (1 łyżka kaparów)
2 ogórki konserwowe
kilka gałązek natki pietruszki +
do dekoracji
1-2 łyżki oleju roślinnego lub
oliwy z wytłoczyn oliwek
2 jajka przepiórcze (opcjonalnie
mogą być kurze)
sos Worcester
sól, pieprz
sos tabasco
Przygotowanie:
Polędwicę
drobno posiekać lub zemleć. Szalotki, ogórki oraz kapary pokroić w małą kostkę.
Natkę pietruszki oddzielić od łodyg i drobno posiekać. Wszystkie składniki
wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem, tabasco i sosu Worcester. Do
tatara dodać odrobinę oleju roślinnego lub oliwy (oliwa z oliwek z pierwszego
tłoczenia jest niewskazana, ponieważ jest zbyt intensywna w smaku). Do mięsa
można dodać niewielką ilość gazowanej wody mineralnej. Wszystkie składniki mieszać do momentu, aż mięso będzie odchodzić
od ściany miski i zacznie tworzyć jednolitą masę. Uformować pożądany
kształt na talerzu, udekorować grillowanym tostem, żółtkiem przepiórczym oraz
gałązką pietruszki.
ale cuda! pyszności!
OdpowiedzUsuńPyszności. Warto zrobić na Święta. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń