Lekki i delikatny - taki jest torcik z musem mango. Muszę jednak przyznać, że nie smakuje tak, jak świeże mango, ale mimo to jest pyszny i orzeźwiający. Do tortu upiekłam biszkopt migdałowy, oczywiście ze zwykłym biszkoptem torcik będzie jeszcze bardziej delikatny.
Polecam również inne przepisy na torty z kremem:
- Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Marchewkowy torcik z serkiem
- Tort migdałowy z jagodami
- Red velvet cake - tort o aksamitnym smaku
- Smak lata - migdałowy tort z owocami
- Tort makowy z pomarańczą
- Tort czekoladowo-miętowy
- Tort czekoladowo-gruszkowy - obłędny i uzależniający:)
- Tort jagodowy
- Tort ze szpinakiem "Leśny mech"
Torcik z musem mango
Składniki:biszkopt
50g mąki migdałowej (mielonych migdałów bez łupinek)
70g mąki pszennej tortowej (typ 405)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
70g cukru
1 łyżka oleju
do nasączenia biszkoptu:
sok z połowy cytryny
2 łyżki wody
mus mango:
2 bardzo dojrzałe mango (waga ok 1,3kg)*
4 łyżeczki żelatyny
sok z połowy cytryny
250ml śmietanki
100ml jogurtu greckiego
opcjonalnie: 1 łyżka cukru
glazura:
2 łyżki wody
2 łyżeczki żelatyny
150ml pure z mango
*można użyć gotowej pulpy mango (600ml - 450ml do musu, 150ml do glazury) oraz 1 nieduże dojrzałe mango do pokrojenia w kostkę
Upiec biszkopt: mąkę pszenną i migdałową, proszek i mąkę ziemniaczaną przesiać.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dosypywać po łyżce cukru, a następnie dodawać po jednym żółtku. Pod koniec ubijania wlać olej. Wsypać przesianą mąkę z migdałami, delikatnie wymieszać łyżką, zgarniając ciasto z brzegów miski na środek.
Dno tortownicy (średnica 18cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, gdy będzie lekko ciepły owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie przekroić na 2 blaty.
Przygotować pulpę z mango: mango umyć, okroić z obu stron pestkę, miąższ pokroić w kostkę, ściąć go ze skórki, 4-5 łyżek pokrojonego miąższu odłożyć, resztę zblendować na pure. Pure zagotować, lekko ostudzić i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się włókien. Do przygotowania musu odmierzyć 450 ml pure. Resztę odstawić. Żelatynę namoczyć w 50ml wody, gdy napęcznieje, podgrzać i wymieszać z pure z mango i sokiem z cytryny. Pozostawić do ostudzenia. W razie potrzeby pure dosłodzić.
Śmietankę ubić na sztywno. Pure zmiksować z jogurtem. Delikatnie mieszając połączyć z ubitą śmietanką. Do musu dodać pokrojone w kostkę mango, wymieszać.
Przygotować tortownicę o średnicy 20cm. Jeden blat biszkoptu położyć po środku na dnie tortownicy, zapiąć obręcz, nasączyć sokiem z cytryny, na biszkopt wylać połowę musu, na musie ułożyć drugi blat, nasączyć, wylać resztę musu. wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny, żeby mus dobrze stężał.
Przygotować glazurę. Żelatynę namoczyć w wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia się. Pozostałe pure z mango lekko podgrzać, wymieszać z żelatyną, pozostawić do ostudzenia. Gdy pure wystygnie, wylać na torcik, wyrównać. Torcik ponownie wstawić do lodówki, żeby glazura stężała.
Przed podaniem zdjąć obręcz tortownicy, torcik można udekorować kawałkami mango, bezikami albo owocami wg uznania.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
mój brat byłby w niebie, jak on kocha mango! ja zresztą też:)
OdpowiedzUsuńupiecz mu kiedyś;)
UsuńTortu z mango jeszcze nie jadłam, ale Twój ma prześliczny kolor.
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
Usuń