O tym, że winogrona i ser to pyszne połączenie, nie muszę chyba nikogo przekonywać;) Ostatnio rozsmakowałam się w serach z niebieską pleśnią, czego dowodem jest ta oto sałatka. Jest lekka, idealnie sprawdzi się jako przystawka albo kolacja, z kieliszkiem białego wina, świeżą bagietką... Chyba dziś zarządzę powtórkę... szczególnie z winem;)
Polecam również inne przepisy na lekkie sałatki:
- Sałatka z gruszką, serem i szynką szwarcwaldzką
- Sałatka z porem, kukurydzą z szynką
- Sałatka z łososiem i jajkiem
- Sałatka z wątróbką z dorsza
- Horiatiki - grecka wiejska sałatka
- Lekka sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Sałatka z winogronami, orzechami i serem
Składniki (na 3-4 porcje):spora garść liści szpinaku (najlepiej baby)
spora garść rukoli
100g sera z niebieską pleśnią
2 garści ciemnych winogron
garść orzechów włoskich
sok z cytryny
Liście opłukać i osuszyć na ręczniku. Ser pokroić w kostkę. Winogrona przekroić na pół, usunąć pestki. Orzechy grubo posiekać.
Wszystkie składniki wyłożyć na talerz, skopić sokiem z cytryny.
Smacznego!
jaka wspaniała!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu sery, więc z chęcią zjadłabym je.
OdpowiedzUsuńTaka sałatka - mniam!
OdpowiedzUsuń