Ostatnimi czasy nasze kolacje są przeważnie sałatkowe. A że niedawno miałam swoje małe święto, kolacja miała być bardziej wykwintna. Zainspirowana moją ulubioną pizzą, podobne smaki połączyłam w sałatce. Tym razem w rolach głównych występują soczysta gruszka, aromatyczna szynka szwarcwaldzka, wyrazisty w smaku ser pleśniowy oraz chrupiące orzechy włoskie. To nie może się nie udać:) Sztos!
Polecam również inne przepisy na lekkie sałatki:
Sałatka z gruszką, serem i szynką szwarcwaldzką
Składniki (na 4 porcje):spora garść liści szpinaku (najlepiej baby)
spora garść rukoli
100g sera z niebieską pleśnią
1 duża gruszka
50g pokrojonej w plastry szynki szwarcwaldzkiej (lub innej dojrzewającej)
duża garść orzechów włoskich
sok z cytryny
sok w pomarańczy
Liście rukoli i szpinaku opłukać i osuszyć na ręczniku.
Ser pokroić w kostkę.
Plastry szynki przekroić na kilka mniejszych kawałków.
Gruszkę pokroić w plasterki lub większą kostkę.
Orzechy grubo posiekać.
Wszystkie składniki wyłożyć na talerz, skopić sokiem z cytryny i pomarańczy.
Smacznego!
Przepięknie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda wykwintnie :)
OdpowiedzUsuń