Wszelakie szarlotki darzę miłością przeogromną, ale jest jeden warunek - musi być duuużo jabłek! Ten jabłecznik (lub szarlotkę - na czym polega różnica??) pokochałam od pierwszego kęsa. Półkruche ciasto, jabłka z rodzynkami, delikatna bezowa pianka i chrupiące orzechy - mnie taki skład przekonuje:)
Polecam również inne przepisy na szarlotki i jabłeczniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
4 żółtka (z dużych jajek)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany
nadzienie:
1,5kg jabłek (szara reneta)
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
garść rodzynków
beza:
4 białka (z dużych jajek)
100g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego
garść orzechów włoskich
Ciasto: masło posiekać z mąką, proszkiem i cukrem pudrem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto (powinno być miękkie). Blaszkę (20x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno formy, wstawić do lodówki na godzinę.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, dusić pod przykryciem przez 5 minut,powinny pozostać w kawałkach. Oprószyć cynamonem.
Ciasto wyjąć z lodówki. Na ciasto wyłożyć jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 170stC.
Białka ubić na sztywną pianę, w kilku turach wsypywać cukier, ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować krótko.
Bezę wyłożyć na jabłka, posypać orzechami i piec jeszcze 25 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć i studzić na kratce.
Gdy szarlotka wystygnie, na bezie pojawia się złota rosa.
Smacznego!
- Szarlotka tatrzańska, czyli szarlotka spod samiuśkich Tater
- Strudel jabłkowy
- Szarlotka z bezą i orzechami
- Szarlotka sypana
- Biszkoptowy jabłecznik
- Jabłkowe pagórki
- Szarlotka fit
- Bursztynowa szarlotka
- Mini-jabłeczniki
Jabłecznik z bezą i orzechami
Składniki:ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
4 żółtka (z dużych jajek)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany
nadzienie:
1,5kg jabłek (szara reneta)
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
garść rodzynków
beza:
4 białka (z dużych jajek)
100g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego
garść orzechów włoskich
Ciasto: masło posiekać z mąką, proszkiem i cukrem pudrem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto (powinno być miękkie). Blaszkę (20x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno formy, wstawić do lodówki na godzinę.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, dusić pod przykryciem przez 5 minut,powinny pozostać w kawałkach. Oprószyć cynamonem.
Ciasto wyjąć z lodówki. Na ciasto wyłożyć jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 170stC.
Białka ubić na sztywną pianę, w kilku turach wsypywać cukier, ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować krótko.
Bezę wyłożyć na jabłka, posypać orzechami i piec jeszcze 25 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć i studzić na kratce.
Gdy szarlotka wystygnie, na bezie pojawia się złota rosa.
Smacznego!
Nie, nie patrzę nawet... Za pyszne :)
OdpowiedzUsuńjaki cudowny! i jabłka i orzechy, pycha!
OdpowiedzUsuńPycha! Wygląda super, w sumie czy jabłecznik czy szarlotka - zjem i to i to :D
OdpowiedzUsuńcudowne ciasto! uwielbiam wszelkie wypieki z jabłkami. Też nigdy nie wiem, jaka różnica jest między szarlotką a jabłecznikiem. Nie wiem i w sumie nie muszę wiedzieć, jeśli ciasto jest pyszne!
OdpowiedzUsuńWow! Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń" szarlotką nazwiemy wyłącznie kruche lub półkruche ciasto z jabłkami, a jabłecznik może być na biszkopcie, na cieście drożdżowym, czy francuskim. "
OdpowiedzUsuńno to już wiem, na czym polega różnica:) człowiek całe życie się uczy;)
UsuńCzy pianę wykładamy na ciasto gorące wyjęte z piekarnika czy najpierw trzeba je wystudzić
OdpowiedzUsuńPianę wykladamy od na gorące ciasto i od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika.
Usuń